ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Είχαμε κι εμείς κάνει πρόταση για ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως η εναλλακτική πρόταση πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων

Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είχε προτείνει και η ελληνική πλευρά στους δανειστές σύμφωνα άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στο Project Syndicate. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναλύει το σχέδιο των θεσμών για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων συγκρίνοντάς το με μια ανάλογη ενέργεια για τα περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία έγινε μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το σχέδιο αυτό είναι πολιτικά τοξικό και «οικονομικά επιβλαβές καθώς τα έσοδα θα πάνε για την εξυπηρέτηση αυτού που τώρα ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι είναι ένα μη βιώσιμο χρέος».

Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι στις 19 Ιουνίου έδωσε τη δική του εναλλακτική πρόταση για ένα τέτοιο ταμείο. Στο έγγραφο, στο οποίο υπήρχε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται: «Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να συνδυάσει τα περιουσιακά στοιχεία (εκτός αυτών που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας, τις δημόσιες παροχές και την πολιτιστική κληρονομιά) σε μία κεντρική ελέγχουσα εταιρεία που θα διαχωριστεί από την κυβερνητική διοίκηση και θα αντιμετωπίζεται ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την αιγίδα του ελληνικού κοινοβουλίου, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία ρεύματος σταθεροποιητικών επενδύσεων. Το ελληνικό κράτος θα είναι ο μοναδικός μέτοχος, αλλά δεν θα εγγυάται το παθητικό ή το χρέος της».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως «η εταιρεία θα έπαιζε ενεργό ρόλο στην προετοιμασία των περιουσιακών στοιχείων για πώληση. Θα “εξέδιδε ένα πλήρως εγγυημένο ομόλογο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων” για να συγκεντρώσει 30-40 δισ. ευρώ τα οποία, “λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα αξία των περιουσιακών στοιχείων” θα “επένδυε στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων υπό τη διαχείρισή της”».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκλεισε το άρθρο του κατηγορώντας τους εταίρους για εκκωφαντική σιωπή στην συγκεκριμένη πρόταση, την ώρα που το Eurogroup και η τρόικα συνέχιζαν να αναφέρουν στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν αξιόπιστες προτάσεις.

«Σε μία κρίσιμη καμπή στην ευρωπαϊκή ιστορία, η καινοτόμος εναλλακτική μας πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Παραμένει εκεί, για να την ανακτήσουν άλλοι» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact