ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Εργαζόμαστε για το πακέτο Γιούνκερ

Η κυβέρνηση εργάζεται για την προετοιμασία των επενδυτικών προτάσεων ανάλογα με τη νέα στρατηγική και προτεραιότητές της, ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας, αναφέρει σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με το Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη (σ.σ. πλάνο Γιούνκερ), ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί «με ποια λογική η κυβέρνηση επανυποβάλει την ελληνική πρόταση για το πακέτο Γιούνκερ και από 41,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση, πλέον διεκδικεί 12- 15 δισ. ευρώ».

Όπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών στο απαντητικό του έγγραφο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Επενδύσεων για την Ευρώπη-πλάνο Γιούνκερ, αναφορικά με την κινητοποίηση πακέτου ύψους 315 δισ. ευρώ, για πρόσθετες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία την επόμενη τριετία και σύμφωνα με την πρόταση Κανονισμού Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων της ΕΕ θα δημιουργηθεί νέος «Κατάλογος Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Σχεδίων» με τρέχοντα και πιθανά επενδυτικά έργα στην ΕΕ, χωρίς κατανομές ανά χώρα ή τομέα, καθαρά για λόγους ενημέρωσης των επενδυτών και χωρίς να θίγονται οι αποφάσεις επί των τελικών σχεδίων που θα κριθούν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το νέο Ταμείο ή από άλλα εργαλεία, κοινοτικά ή εθνικά. Διευκρινίζεται δε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι, πέραν των ανωτέρω, είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια που δεν θα περιλαμβάνονται καν στον κατάλογο (η αναγγελία και μόνο της επένδυσης μπορεί να είναι εταιρικό μυστικό).

Επισημαίνεται λοιπόν ότι δεν ισχύει πλέον και δεν συνδέεται με το πλάνο Γιούνκερ ο προηγούμενος «Δίαυλος επενδυτικών έργων στην ΕΕ» που συντάχθηκε (Δεκέμβριος 2014) από «Κοινή Ομάδα Δράσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κρατών- Μελών» και περιελάμβανε συνολικά 2.000 πιθανά επενδυτικά έργα αξίας 1,3 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων η Ελλάδα είχε υποβάλει 174 επενδυτικά έργα, συνολικού ύψους 41,5 δισ. ευρώ.

Ο προηγούμενος αυτός Δίαυλος, βρίσκεται αναρτημένος, για λόγους ενημέρωσης και μόνο, στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τη Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης (Disclaimer) η οποία αναφέρει ότι «δεν υφίστανται δεσμεύσεις για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε από κανένα Κράτος- Μέλος οποιουδήποτε έργου περιλαμβάνεται στον συγκεντρωτικό κατάλογο ή σε εθνικό κατάλογο ή σε ενδεικτικά παραδείγματα έργων, και η περίληψη έργων δεν συνεπάγεται προνομιακή πρόσβαση σε εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους».

Ο κ. Βαρουφάκης ενημερώνει ως εκ τούτου τη βουλευτή ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για την προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων ανάλογα με τη νέα στρατηγική και προτεραιότητές της, ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας. Η υποβολή των προτάσεων τόσο προς χρηματοδότηση όσο και προς περίληψη στον νέο κατάλογο που θα συνταχθεί, θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα οριστικοποιηθούν με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στα μέσα τρέχοντος έτους».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact