Ποιοι τάσσονται πλέον υπέρ της ακύρωσης ή του «Ναι»
Η οριακή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας μέσα από την οικονομική ασφυξία που επέβαλαν οι πιστωτές, οι πρωτόγνωρες εικόνες που έχουν επιφέρει τα capital controls στις τραπεζικές συναλλαγές, η αθέτηση πληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ και ο πολιτικός απομονωτισμός την ώρα που οι διαπραγματεύσεις δείχνουν πιο δύσκολες από ποτέ συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και έχουν προκαλέσει σοβαρούς εσωτερικούς τριγμούς στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αφορμή για τις ενδοκυβερνητικές έριδες αποτελεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των πιστωτών που δείχνουν να αναβάλουν την όποια συμφωνία ή έστω ουσιαστική εξέταση των ελληνικών προτάσεων μετά την Κυριακή και τη συνδέουν ανοιχτά με το «Ναι».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ άφησε χθες παράθυρο ματαίωσης του δημοψηφίσματος εφόσον υπάρξει συμβιβαστική λύση.
«Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και παραδέχτηκε: «Εισηγήθηκα στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών». Λίγο αργότερα μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνιζε:
ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκε #ert: “Εισηγήθηκα στον Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών” 1/3
— Γιάννης Δραγασάκης (@YDragasakis) June 30, 2015
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι πιο «σκληροπυρηνικοί» της κυβέρνησης, προερχόμενοι από την Αριστερή Πλατφόρμα που επιμένουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ως μέσο πίεσης για μία καλύτερη συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο της ρήξης. Σε αυτούς βρίσκεται ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος συνεπικουρείται από βουλευτές όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Στάθης Λεουτσάκος.
Στο ίδιο «μπλοκ» βρίσκεται και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, γεγονός που προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς απαιτείται η σύγκλιση Ολομέλειας της Βουλής για την ακύρωσή του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε τη Βουλή την ώρα που το Μαξίμου με διαρροές βολιδοσκοπούσε τις αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό από τυχόν ακύρωση του δημοψηφίσματος.
Πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για το «Όχι», με την σημερινή Αυγή να επιμένει ότι το «Όχι» την Κυριακή μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για μία συμφωνία.