ΚΟΣΜΟΣ

Βομβάρδισαν το σπίτι του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις βομβάρδισαν το σπίτι του πατέρα του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, γνωστός ως ο «Επισκέπτης» και ότι η επίθεση σκότωσε τον αδερφό του Αμπντέλ-Φατάχ Ντιάμπ Ντέιφ, μαζί με τον γιο του Μιντάτ Ντείφ και την εγγονή του Χάλα Ντέιφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Kizan a-Nag Ar στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν εγκλωβιστεί άλλα μέλη της οικογένειας.

Ποιος είναι ο «Επισκέπτης»

Θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Για τον Ντέιφ, του οποίου το όνομα de guerre σημαίνει «Ο Επισκέπτης» και αναφέρεται στην συνήθη πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ και σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, η επίθεση ήταν η πιο τολμηρή και θανατηφόρα.

Παρόλα αυτά, οι ισραηλινές αρχές τον αναζητούν εδώ και χρόνια και η ικανότητά του να ξεγελά τον ισραηλινό στρατό ενώ σκοτώνει στρατιώτες και πολίτες, έχει κερδίσει τον σεβασμό των Παλαιστινίων μαχητών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ντέιφ έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της παλαιστινιακής ηγεσίας, επισκιάζοντας τους αντιπάλους του στη Φατάχ, την πιο μετριοπαθή φατρία που προτιμά η Δύση, και τους ομολόγους του στη Χαμάς, που θεωρούνται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Ιερή προσωπικότητα

«Ακόμη και πριν από αυτό, ο Ντέιφ ήταν σαν μια ιερή προσωπικότητα και ήταν πολύ σεβαστός τόσο στη Χαμάς όσο και από τους Παλαιστίνιους», σχολίασε ο Μκχάιμαρ Αμπουσάντα, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ στη Γάζα. Η μεγαλύτερη επιχείρησή του εναντίον του Ισραήλ θα τον έχει μετατρέψει τώρα σε μια φιγούρα «σαν θεός για τους νέους», πρόσθεσε.

Σε συνεντεύξεις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνώριζαν τον Ντέιφ προτού εξαφανιστεί στις σκιές της παλαιστινιακής μαχητικότητας, περιγράφουν έναν ήσυχο, έντονο άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών. Αντίθετα, υποστηρίζουν, εμφανίζεται αμετάπειστος σε ό,τι αφορά τη φύση της ισραηλινο-αραβικής σύγκρουσης θεωρώντας τη χρήση της βίας ως το μέσο για την επίλυσή της.

Περιγράφουν επίσης έναν άνθρωπο του οποίου η ικανότητα να εξελίσσεται συνεχώς παράλληλα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ισραηλινού στρατού απεικονίστηκε κατά τη διάρκεια του άγριου πολέμου 11 ημερών μεταξύ της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας και του Ισραήλ το 2021.

Όπως άλλοι στη Χαμάς, ο Ντέιφ θεωρεί τις Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υποσχέθηκαν εν συντομία μια ειρηνευτική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, ως προδοσία της αντίστασής της και του αρχικού στόχου να αντικαταστήσει το Ισραήλ με ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Ο Ντέιφ προσπάθησε να ξεκινήσει τον δεύτερο πόλεμο της ισραηλινής ανεξαρτησίας», αναφέρει ο Eyal Rosen, συνταγματάρχης των εφεδρειών του ισραηλινού στρατού, ο οποίος σε προηγούμενο ρόλο επικεντρωνόταν στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο κύριος στόχος είναι η σταδιακή καταστροφή του Ισραήλ. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα — αυτή είναι μόνο η αρχή».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact