ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάμπερμας: Η Μέρκελ έπαιξε κι έχασε τη φήμη της Γερμανίας

«Προσπάθησε να τιμωρήσει την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα»

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους διανοούμενους και υπέρμαχους της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εξαπέλυσε μια σκληρή επίθεση στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της, κρίνοντας ότι «έπαιξε και έχασε μέσα σε μια νύχτα» όλη την κοπιώδη προσπάθεια ολόκληρων γενεών για να ανοικοδομηθεί η φήμη της Γερμανίας στην Ευρώπη με τη σκληρή στάση της έναντι της Ελλάδας και την απόφασή της να «τιμωρήσει» την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Φοβούμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλδημοκρατικής της πτέρυγας, έπαιξε κι έχασε μέσα σε μια νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που μια καλύτερη Γερμανία είχε συσσωρεύσει σε μισό αιώνα» δείχνοντας «μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία και μετα-εθνική νοοτροπία», ανέφερε ο Χάμπερμας σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Γερμανία «ανερυθρίαστα αυτοπαρουσιάστηκε ως η δύναμη που επιβάλλει την πειθαρχία στην Ευρώπη και για πρώτη φορά διεκδίκησε ανοικτά τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο 86χρονος Χάμπερμας, επισημαίνοντας επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται πιασμένη στην αρπάγη μιας «πολιτικής παγίδας».

Το αποτέλεσα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης «δεν έχει νόημα σε οικονομικούς όρους, λόγω της τοξικής ανάμιξης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία με περαιτέρω νεοφιλελεύθερα επιβαλλόμενα μέτρα που θα αποθαρρύνουν εντελώς τους εξαντλημένους Έλληνες και θα σκοτώσουν κάθε αναπτυξιακή ορμή».

Ο Χάμπερμας είπε ότι η ισορροπία ανάμεσα στην «πολιτική και στην αγορά» έχει ανατραπεί, με τίμημα «το κράτος πρόνοιας».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact