ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά ο σκόπελος του εκλογικού νόμου

Στόχος το «μαγικό» νούμερο «200»

Μέσα σε δυναμιτισμένο κλίμα από τις εκατέρωθεν επιθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το Μέγαρο Μαξίμου μπαίνει από τη Δευτέρα στην εβδομάδα που θα κρίνει τις οριστικές αποφάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει τις προαναγγελθείσες πρωτοβουλίες για επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις, «κοιτώντας» κυρίως στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι η αντίθεση της ΝΔ στην απλή αναλογική είναι δεδομένη. Οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αυτές τέθηκαν και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, είναι η απλή αναλογική δίχως μπόνους εδρών, η ψήφος από τα 17 έτη, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και η μείωση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό “200”, ήτοι τα 2/3 της Βουλής, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον του Μαξίμου επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων η κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει 203 βουλευτές για την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου.

Τα πράγματα ωστόσο δείχνουν πως δεν θα είναι τόσο εύκολα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ήδη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξέφρασε την επί της αρχής αντίθεσή του στην απλή και άδολη αναλογική, προτάσσοντας ως επιχείρημα τον κίνδυνο ακυβερνησίας, ενώ τάχθηκε κατά της μείωσης του ορίου εισόδου στη Βουλή από το σημερινό 3%. Πηγές της κυβέρνησης ωστόσο αποφεύγουν προς ώρας να σχολιάσουν, περιμένοντας την επίσημη στάση κατόπιν της συνομιλίας του εκάστοτε αρχηγού με τον Αλέξη Τσίπρα. Αποτελεί ωστόσο κοινή ανησυχία στο Μαξίμου τυχόν σύγκλιση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με το βλέμμα στην επόμενη μέρα του κόμματος και των προσώπων.

Εν αναμονή των διερευνητικών το κόμμα

Μετά τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να λάβει την τελική μορφή του το κείμενο του εκλογικού νόμου, πάνω στο οποίο θα παρθούν και οι κομματικές αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Επί της ουσίας η Κουμουνδούρου τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο των ευρύτερων συναινέσεων. Πληροφορίες πάντως από το στρατόπεδο των «53+» αναφέρουν πως σε περίπτωση που η πρόταση για τον εκλογικό ξεφύγει από την κατεύθυνση της απλής αναλογικής, η εσωκομματική κίνηση θα «κατεβάσει» δική της πρόταση στην ΚΕ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact