ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά απωλειών αναμένεται το 2015 για το πετρέλαιο

Απαισιόδοξες οι προοπτικές για το 2016

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένονταν να καταγράψουν μια δεύτερη χρονιά σημαντικών απωλειών, παρόλο που σημείωσαν μικρή άνοδο τις τελευταίες ώρες συναλλαγών του 2015, καθώς η προσφορά ρεκόρ από τον ΟΠΕΚ δημιουργεί έναν άνευ προηγουμένου κορεσμό στην παγκόσμια αγορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού, γνωστού και ως West Texas Intermediate (WTI), κατέγραφαν άνοδο 11 σεντς στα 36,71 δολάρια το βαρέλι στις 11:36 ώρα Ελλάδας, με το πετρέλαιο μπρεντ να ενισχύεται κατά 20 σεντς στα 36,66 δολάρια.

Χθες, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3% καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης.

Οι άμεσες προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου παραμένουν απαισιόδοξες. Η Goldman Sachs έχει πει ότι ίσως χρειαστεί οι τιμές να υποχωρήσουν έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να εξισορροπήσει η αγορά. Η Morgan Stanley, στις προβλέψεις της για την επόμενη χρονιά, εκτίμησε ότι «αυξάνονται οι αντιξοότητες για το πετρέλαιο το 2016».

Οι αναλυτές αναμένουν να εισρεύσουν στις παγκόσμιες αγορές και κάποιες ποσότητες αμερικανικού πετρελαίου, μετά την απρόσμενη άρση τον Δεκέμβριο της απαγόρευσης για τις εξαγωγές αμερικανικού αργού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η παραγωγή του αργού ξεπερνά τη ζήτηση κατά περίπου μισό εκατ. έως και 2 εκατ. βαρέλια κάθε μέρα.

Το πετρέλαιο άρχισε να υποχωρεί στα μέσα του 2014 καθώς η αυξημένη παραγωγή από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου ξεπέρασε τη ζήτηση. Η πτώση επιταχύνθηκε στα τέλη του 2014 μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, όπου ηγετική θέση κατέχει έχει η Σαουδική Αραβία, να διατηρήσει την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα για να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά αντί να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές.

Στη συνάντησή του στις αρχές του μήνα στη Βιέννη, ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε στόχους για την παραγωγή, παγιώνοντας την απόφασή του να προστατεύσει το μερίδιό του στην αγορά, καθώς ετοιμάζεται για την επιστροφή των ιρανικών εξαγωγών στην αγορά μετά την άρση των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Τεχεράνης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact