ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπάρχουν και κερδισμένοι από τα capital controls

Η άλλη όψη του νομίσματος

Στην υπόθεση των capital controls, πέρα από τους χαμένους, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι κατάφεραν να βγουν κερδισμένοι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το νέο καθεστώς, η Ελλάδα δεν συμμετέχει πλέον ως ισότιμο μέλος στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό γιατί δεν απολαμβάνει μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, γράφει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».

Παρόλα αυτά, το γεγονός δεν φαίνεται να εμποδίζει όσους ομίλους παρέχουν υπηρεσίες απαραίτητες για τις ψηφιακές συναλλαγές, καθώς εμφανίζουν σημαντικά οφέλη.

Επίσης, δεν παρεμποδίζονται από τα capital controls οι Έλληνες παραγωγοί πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρειών, οι οποίες κατασκευάζουν τερματικά μηχανήματα τύπου POS, αλλά και πλαστικές – πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες. Από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων έως και τις αρχές Νοεμβρίου, υπολογίζεται ότι διατέθηκαν στην αγορά 22.000 μηχανήματα POS με τις εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους να κάνουν λόγο για 40.000, υπερδιπλάσια από το 2014, οπότε διατέθηκαν 15.000 συσκευές.

Ο συνολικός τζίρος από τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο δυνητικής ανάπτυξής του άνω των 20 δισ. ευρώ μσοπρόθεσμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η χρήση των καρτών στην Ελλάδα το 2014, άγγιξε το 5% έως 6%, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact