ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Ουλή στο πρόσωπό μου η αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ

«Σήμερα όλοι οι γείτονες είναι οι μεγάλοι μας φίλοι»

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη του στην σερβική εφημερίδα «Danas» ανέφερε ότι επλήγη προσωπικά που δεν αποφάσισε η ΕΕ την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα του.

«Είναι αλήθεια ότι αισθάνθηκα ως προσωπικό πλήγμα την αναβολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι μια ουλή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο πρόσωπο μου. Ξέρετε όμως ότι πολλές φορές τα σημάδια στο πρόσωπο μετά από μία μάχη δείχνουν πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό για το οποίο αγωνίζεστε», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ. Τόνισε ότι δεν θα πάψει να μάχεται για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών στα Σκόπια και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αγώνας αυτός θα αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε αναποτελεσματική την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να δοθεί καθεστώς προνομιακού εταίρου στις προς ένταξη χώρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες αναδιάρθρωσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί μόνο να συμβάλει στη μεταρρύθμιση αυτή. Καμία εταιρική σχέση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν νομίζω ότι είναι μια βιώσιμη σχέση και δεν θα παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα για κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ζάεφ. Για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» εκτιμώντας ότι ο αποκλεισμός τους θα επιφέρει νέα δεινά στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων υπερασπίστηκε την συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα για το όνομα και την διευθέτηση των προβλημάτων με την Βουλγαρία. «Με τις συμφωνίες με την Ελλάδα και την Βουλγαρία κλείσαμε όλα τα διμερή ζητήματα με τους γείτονες. Σήμερα όλοι οι γείτονες είναι οι μεγάλοι μας φίλοι. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας», επισήμανε ο Ζάεφ στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Danas» του Βελιγραδίου.

Ανέφερε ότι οι συμφωνίες αυτές επέφεραν ήδη θετικά αποτελέσματα στην οικονομία αφού – όπως είπε- αυξήθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές καθώς επίσης και οι ξένες επενδύσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ανεργία και να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί. Αναφερόμενος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου του 2020, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα ενισχύσουν την παράταξη της οποίας ηγείται και δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στην εξουσία των δυνάμεων που δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες. «Ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός, οι απειλές, ο εκβιασμός, οι φυλακίσεις, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η λογοκρισία, η διεθνής απομόνωση και η φτώχεια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Αναμένω ότι οι πολίτες θα επιλέξουν να συνεχίσει η χώρα στο σωστό δρόμο, ότι θα επιλέξουν την πρόοδο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ την συνέντευξη του στην εφημερίδα «Danas».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact