ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζιν: Οι Ευρωπαίοι να βάλουν μυαλό και να αλλάξουν γνώμη για το Βαρουφάκη

Καμπανάκι για το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου που θεωρεί ότι παίζει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, χτυπάει ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλός που δουλεύει καλόπιστα για τη συμφωνία και ο Γ. Βαρουφάκης υποδύεται τον κακό που προετοιμάζει τη ρήξη.

To πλάνο Βαρουφάκη έχει δύο κύρια μέρη: Το πρώτο είναι η φόρτιση του λαϊκού αισθήματος απέναντι στις αδικίες των δανειστών.

Σε άρθρο του στο Project Syndicate ο Ζιν τονίζει ότι το δεύτερο είναι πιο περίπλοκο: Η ελληνική κυβέρνηση εκτοξεύει το κόστος που θα έχουν οι δανειστές σε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, με το να μην περιορίσει την εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες και  αφήνει να βγάζουν τα χρήματά τους οι Έλληνες στο εξωτερικό. Έτσι, η απομείωση των αποθεματικών των ελληνικών τραπεζών μεταφράζεται σε αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και βέβαια από τις κεντρικές τράπεζες των μελών της Ευρωζώνης.

Οπότε σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι εγγυήτριες χώρες θα έχαναν τα δάνειά τους – ενώ οι Έλληνες θα έφερναν κατόπιν εορτής ξανά τα λεφτά τους στη χώρα – προς μεγάλη χαρά της χρεοκοπημένης κυβέρνησης!

«Όλα αυτά ενισχύουν σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Για αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η επιλογή των Τσίπρα – Βαρουφάκη να συνεχίσουν το παιχνίδι, χωρίς να καταθέτουν σοβαρές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ή να επιβάλλουν capital controls…»

«Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη πιστεύουν πως ο Γ. Βαρουφάκης – ένας έμπειρος γνώστης της θεωρίας των παιγνίων αλλά ένας άπειρος πολιτικός – δεν γνωρίζει πως να παίξει τα χαρτιά που έχει η Ελλάδα στα χέρια της. Θα έπρεπε να αλλάξουν γρήγορα γνώμη και να βάλουν μυαλό, πριν η Ελλάδα φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη μερίδα του λέοντος» καταλήγει με νόημα ο Ζιν.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact