ΕΛΛΑΔΑ

10 ευρώ το “κοκό”, 4 το τάι – Μια ανάσα από τα μπαράκια του Κεραμεικού

Το επικερδές τράφικινγκ


«Το τράφικινγκ αναπτύσσεται στην Ελλάδα και παγκοσμίως με ραγδαίους ρυθμούς και έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις πιο επικερδείς μορφές οργανωμένου εγκλήματος. Σήμερα στην Ελλάδα συναντάμε το τράφικινγκ και τον εξαναγκασμό γυναικών και κοριτσιών σε κάθε μορφή και υπηρεσία της “βιομηχανίας” αυτής λέει ο Άρης Καρδασιλάρης, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Α21», η οποία δραστηριοποιείται στο θέμα και μεταξύ άλλων λειτουργεί την 24ωρη και 7ήμερη γραμμή καταγγελιών 1109.

«Δεχόμαστε καταγγελίες για παράνομους οίκους ανοχής σε διαμερίσματα, για κοπέλες που φωνάζουν για βοήθεια, για ύποπτα μαγαζιά που διακινούν και εκμεταλλεύονται αλλοδαπές γυναίκες, για κορίτσια σε νόμιμους οίκους ανοχής που φορούν ένα ψεύτικο χαμόγελο αλλά φαίνονται κλαμένες και χτυπημένες. Συνήθως αυτές οι καταγγελίες γίνονται είτε από πελάτες ευαισθητοποιημένους είτε από γείτονες που βλέπουν και ακούνε. Οι καταγγελίες αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 2 χρόνια. Το τράφικινγκ είναι από τα πιο σκοτεινά και “αόρατα” εγκλήματα, με τις διεθνείς στατιστικές να εκτιμούν ότι μόλις το 1% με 2% των θυμάτων διασώζονται».

Τάι, από ηρωίνη και οπιοειδή
Από τη γωνία με την Κεραμεικού και πάνω, προς την Πειραιώς, βρίσκονται μόνο εγκαταλειμμένα σπίτια, οίκοι ανοχής και τοξικοεξαρτημένοι που κάνουν χρήση επιτόπου. Ο Νίκος είναι ένας ψηλός τύπος γύρω στα 30 που κάνει χρήση 15 χρόνια και τους τελευταίους 3 μήνες κοιμάται σε ένα εγκαταλειμμένο στην Ιάσονος. Μπαινοβγαίνει από μια τρύπα στη μάντρα. Οι χρήστες συγκεντρώνονται εδώ γιατί νωρίς το μεσημέρι έχει πιάτσα πίσω από την Ιάσονος και το απόγευμα από την άλλη μεριά, οπότε ψωνίζουν και μετά Ιάσωνος για «σουτάρισμα». Η Κυριακή Δημητρακοπούλου είναι ψυχολόγος και μέλος της ομάδας «Street Work» του ΚΕΘΕΑ. Λέει ότι οι περισσότεροι εκεί πίνουν τάι, μια πρόσμειξη από ηρωίνη και οπιοειδή, που όπως μας λέει ο Νίκος κάνει 4 ευρώ η δόση.

Το «Street Work» του ΚΕΘΕΑ έρχεται στην Ιάσονος τα τελευταία 4 χρόνια. «Σκοπός μας είναι η ανταλλαγή συρίγγων και αυτό γίνεται προκειμένου να προστατεύονται οι ίδιοι οι τοξικοεξαρτημένοι από τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών (συχνή η ηπατίτιδα C και η οροθετικότητα στους χρήστες) που μπορεί να προκληθεί από την κοινή χρήση της σύριγγας, όσο και για τη δημόσια υγεία – να μην υπάρχουν δηλαδή πεταμένες βελόνες στη δρόμο» λέει η Κυριακή. Η ανταλλαγή γίνεται ως εξής: Δίνεις μία χρησιμοποιημένη σύριγγα και παίρνεις ένα σετ από «σέα», που περιλαμβάνει όλα τα σύνεργα για μια ασφαλή χρήση. Με δύο σύριγγες παίρνεις δύο «σέα» κ.λπ. Κάποιος μπορεί να πάρει μέχρι 6 «σέα» αν δώσει 6 χρησιμοποιημένες σύριγγες ή μόνο ένα αν δεν έχει να δώσει καμία.

Κάθε μέρα μοιράζονται 180-200 «σέα» στα περίπου 70 άτομα που περνούν από το βανάκι, όπου με την ευκαιρία ενημερώνονται για δομές στις οποίες μπορούν να φάνε και να κάνουν μπάνιο, για τη διασύνδεσή τους με νοσοκομεία αν χρειάζεται κ.λπ. «Οι περισσότεροι είναι Έλληνες και Γεωργιανοί, τους οποίους δεν τους βλέπουμε σε καμία άλλη πιάτσα» λέει η Κυριακή. «Στην αρχή είχαμε πρόβλημα και με τη γειτονιά, αλλά τώρα μας συνηθίσανε. Νόμιζαν ότι εμείς μαζεύαμε την πιάτσα, ενώ εμείς ακολουθούμε την πιάτσα. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των χρηστών είναι πολύ επιβαρυμένος, λόγω των ασθενειών, των προσμείξεων στις ουσίες, του γεγονότος ότι αρκετοί είναι άστεγοι. Γιατί και η οικογένεια, πλέον, δείχνει μικρότερη ανοχή. Μια οικογένεια που ζει με τη σύνταξη της γιαγιάς θα βγάλει το χρήστη πιο εύκολα από το σπίτι».

Ήταν μια ωραία, ηλιόλουστη μέρα κι έκατσα σε ένα καφενείο που είχε ενάμισι ευρώ ο φραπέ. Απέναντι, τρεις τέσσερις γυναίκες-«υπηρεσίες» από αντικριστά «σπίτια» είχαν βγει κι έκαναν γειτονιά και πιο μετά μια μικροκαμωμένη γλυκιά κοπέλα ήρθε στο καφενείο και τρελάθηκε από τη χαρά της με ένα κοριτσάκι 10 χρονών. Την αγκάλιαζε, τη φίλαγε, τη ρώταγε τι κάνουν η μαμά και η γιαγιά, της έλεγε ότι μετά θα ξαναπεράσει να τη δει και να παίξουν. Πέντε λεπτά έκατσε, μετά έφυγε και μπήκε σε ένα «σπίτι».

 

 

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact