ΕΛΛΑΔΑ

10 ευρώ το “κοκό”, 4 το τάι – Μια ανάσα από τα μπαράκια του Κεραμεικού

Ένας οίκος ανοχής στην Ιάσονος έμοιαζε με παλιό χωριατόσπιτο…
Είχε ένα μεγάλο μακρόστενοεξωτερικό διάδρομο στο τέρμα του οποίου άπλωνε ρούχα ένας τύπος γύρω στα 60. «Γεια σου, φίλε». «Γεια σου. Μπες να δεις το κορίτσι». «Δημοσιογράφος είμαι, να σε ρωτήσω δυο πράγματα;» Ο τύπος εκνευρίστηκε. «Απαπά, να φύγεις.

Μια φορά είχανε έρθει από την τηλεόραση με κρυφή κάμερα και είχανε φέρει και την ασφάλεια μαζί τους. Τραβούσε η αστυνομία την κοπέλα μέχρι έξω στο δρόμο γυμνή και μετά τη δείχνανε και στην τηλεόραση.

Δείχνανε και μένα κι έγραφε κάτω στην οθόνη “η ώρα της σύλληψης”. Ξέρεις να μου πεις γιατί μας ξεφτιλίσανε έτσι και κάτι άλλους που σκοτώνουνε τους φοράνε κουκούλες για να μη φαίνονται;»

Σπρώχνω μια πόρτα που τρίζει και κάθομαι σε ένα σκοτεινό σαλονάκι που μύριζε φτηνό αποσμητικό χώρου. Τα πόστερ στους τοίχους με τις ημίγυμνες γυναίκες θυμίζουν την εφηβεία του ’80. Σε δυο λεπτά το σαλονάκι έχει γεμίσει κόσμο και μετά από λίγο ήχος από τακούνια και μια πολύ όμορφη κοπέλα που πάει να χαμογελάσει. Είχε ίσια μαύρα μαλλιά κάτω από τους ώμους, φορούσε ψηλά παπούτσια, ήταν γυμνόστηθη κι έδειχνε μέχρι 25. Τη συνόδευε μια γυναίκα γύρω στα 50: «Περάστε παιδιά, η κοπέλα είναι καινούργια στη δουλειά και πολύ καλή. Ελεύθερο στοματικό, όλες οι στάσεις, ελεύθερα πιασίματα. Ελάτε, θα περάσετε ωραία».

Ο πεζόδρομος των νεοκλασικών


Η Ιάσονος είναι ένας δρόμος γεμάτος ερειπωμένα και μισογκρεμισμένα νεοκλασικά. Τα περισσότερα είναι κλειδωμένα με λουκέτα, αλυσίδες και καρφωμένα παράθυρα μην μπει κάνας άστεγος, χρήστης ή άστεγος χρήστης να κοιμηθεί και πέσει ό,τι έχει απομείνει πάνω του. Κάποια άλλα είναι οίκοι ανοχής και το ενοίκιό τους φτάνει και τις 2.000 ευρώ το μήνα.

Στο νούμερο 18 μια ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αναγράφει ότι το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1992, ότι ο χρόνος κατασκευής τοποθετείται στις αρχές του 20ού αιώνα και ότι «το μέγεθός του διευκολύνει επενδυτικά την όποια προσπάθεια επαναφοράς σε χρήση». Λίγο παρακάτω, στο 26, το κτίριο επίσης διατηρητέο από το 1992 και μοιάζει έτοιμο να πέσει από μέρα σε μέρα.

Κάθομαι να διαβάσω τι λέει κι ένας τύπος έρχεται δίπλα και κατουράει. «Κρύβει μια αυλή με ολόκληρο συγκρότημα επιμέρους κτισμάτων, χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκής οικοδομής της περιοχής, η οποία “ντύθηκε” νεοκλασικό στα τέλη του 19ου αιώνα». Πιο πέρα ένα άλλο ερείπιο έχει ταμπέλα «Πωλείται». «Είναι 200 τ.μ., χτίστηκε τέλος του 19ου αιώνα, η πρόσοψη είναι διατηρητέα αλλά παραμέσα μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις». «Πόσο;» «150.000 ευρώ» λέει με θάρρος.

Απέναντι από το κινέζικο εστιατόριο της γειτονιάς (Fulihua), που βρίσκεται εκεί 10 χρόνια, ένα μαγαζάκι έχει στην πρόχειρη βιτρίνα του διάφορα καθαριστικά προϊόντα και δουλεύει αποκλειστικά με τα «σπίτια», πουλώντας «προφυλακτικά ποιότητας, από τους καλύτερους οίκους της Ευρώπης», προς 15 ευρώ τα 145 τεμάχια. Πουλάει, επίσης, φθηνά χαρτιά υγείας και κουζίνας και λιπαντικά για τα γυναικεία γεννητικά όργανα: είναι συνηθισμένη εικόνα η κοπέλα να παρουσιάζεται στους πελάτες και να κρατάει μια τέτοια αλοιφή στο χέρι, αφού μπορεί να έχει βγει μόλις από κάποιο «δωμάτιο». Σε ένα φόρουμ για τον αγοραίο έρωτα ένας τύπος γράφει «με το που δω την άλλη να κρατάει αλοιφή κάνω μεταβολή, τρώει χι». Τη θέλει και στενή.

10 ευρώ το “κοκό”


Στο σκαλάκι ενός «σπιτιού» έχει βγει μια γυναίκα που δουλεύει ως «υπηρεσία», γύρω στα 55, με ανατολικοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Στο πόδι μού λέει ότι κάποιοι από τους οίκους ανοχής δουλεύουν 24ωρο και η τιμή είναι στάνταρ 10 ευρώ. Τα 5 για την κοπέλα, τα 3 για το «σπίτι» και τα 2 για την υπηρεσία και ότι η επίσκεψη κρατάει 7-8 λεπτά. Σύμφωνα με την AthensVoice.gr λέει ότι οι πελάτες είναι μισοί Έλληνες και μισοί ξένοι, όλων των ηλικιών, πολλές φορές και παντρεμένοι, ότι κάποιοι ζητούν από τις κοπέλες κοκό χωρίς προφύλαξη, ότι οι κοπέλες είναι κυρίως από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

«Το μεγαλύτερο μέρος των γυναικών που εκδίδονται είναι θύματα τράφικινγκ, καταναγκασμένες να το κάνουν αυτό» λέει η Σίσυ Βωβού, μέλος της φεμινιστικής συλλογικότητας «Το Μωβ» (www.tomov.gr), ενώ προσθέτει ότι «η πορνεία στην ουσία είναι ένας πληρωμένος βιασμός, γιατί καμία γυναίκα δεν εκδίδεται από ευχαρίστηση». Για τους άντρες που επιλέγουν την πορνεία ότι «δυστυχώς είναι πάρα πολλοί και σήμερα το κάνουν από μόδα, βλέπουν την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος ως μια άλλης μορφής εμπορευματοποίηση, το βρίσκουν ως διασκέδαση, θεωρούν ότι ξεφεύγουν από την καθημερινότητα και κάνουν με την εκδιδόμενη γυναίκα κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν με τη φίλη τους ή τη σύζυγό τους. Το σίγουρο είναι ότι γυρίζουν χειρότεροι στο σπίτι τους, με περισσότερη περιφρόνηση για τις γυναίκες».

«Παρότι η πορνεία είναι γενικώς απαράδεκτη», αναφέρει η Σίσυ Βωβού, «πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να είναι απαγορευμένη, γιατί σε μια κοινωνία με ταξικές αντιθέσεις είναι άνισο και άδικο να διώκεις την πορνεία του δρόμου και όχι την άλλη πορνεία που δεν μπορείς να αποδείξεις, εκείνη που έχει ως αντίτιμο την επαγγελματική ή κοινωνική άνοδο. Γιατί το αν θα πουλήσει κάποια το σώμα της για μία ώρα, για μία νύχτα ή για μία ζωή είναι δευτερεύον».

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact