ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1η Οκτωβρίου: Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου

Την 55η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της γιορτάζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και διχοτομημένη από το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματός του νησιού.

Στη πραγματικότητα η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία στις 16 Αυγούστου 1960, έχοντας ως εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία, ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1959 υπεγράφη η Συμφωνία της Ζυρίχης μεταξύ των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κ. Καραμανλή και Α. Μεντερές. Η εν λόγω Συμφωνία ενσωματώθηκε στη Συμφωνία του Λονδίνου, η οποία υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου 1959 από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και τον Δρα. Κουτσιούκ εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η ανεξαρτησία της Κύπρου ήρθε μετά από σκληρό, ένοπλο αγώνα απέναντι στους αποικιοκράτες Βρετανούς. Τα μεσάνυχτα της 15ης προς τη 16η Αυγούστου 1960 η Αγγλική σημαία υπεστάλη και τη θέση της πήρε η Κυπριακή σημαία.

Η επέτειος της ανεξαρτησίας, η 16η Αυγούστου, παραμένει απλώς ως ημερολογιακή ιστορική μνήμη. Γιορτάστηκε μόνο δύο φορές το 1961 και το 1962. Στις 11 Ιουλίου του 1963 το Υπουργικό Συμβούλιο (αποτελούμενο από 7 Ε/κ και 3 Τ/κ Υπουργούς) αποφάσισε ομόφωνα τον ορισμό της 1ης Οκτωβρίου ως Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είχε κοινό βίο μέχρι και το 1963, όταν ξέσπασαν δικοινοτικές ταραχές. Οι Τουρκοκύπριοι με εντολή της ηγεσίας τους και τη στήριξη της Άγκυρας αποχώρησαν από το κοινό κράτος, κλείστηκαν σε θύλακες και δημιούργησαν δική τους διοίκηση. Από το 1967 μέχρι το 1974, έγιναν συνομιλίες που έφθασαν κοντά σε συμφωνία για λύση, λίγο πριν την τουρκική εισβολή.

Αλλεπάλληλοι γύροι συνομιλιών από το 1974 μέχρι σήμερα δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το 1983 η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακήρυξε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact