Μαντόνα, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ιζαμπέλ Ατζανί, Γιάν Αρτίς-Μπερτράν η, δική μας, Νανά Μούσχουρη και διακόσιοι καλλιτέχνες και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, με επιστολή τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde τάσσονται κατά της «επιστροφής στην κανονικότητα», ζητώντας έναν «ριζικό μετασχηματισμό» του συστήματος κατά του «καταναλωτισμού».
Η εν λόγω επιστολή θα μπορούσε να ονομαστεί κάλλιστα «κομμουνιστικό μανιφέστο».
«Μας φαίνεται αδιανόητο να επιστρέψουμε στην “κανονικότητα”», αναφέρει η ομάδα στην οποία καθοριστικό ρόλο είχαν οι Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός και ο Γάλλος αστροφυσικός Ορελιάν Μπαρό αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία του μανιφέστου.
Την επιστολή υπογράφουν πολλοί διάσημοι των τεχνών και των επιστημών, όπως οι Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζέιν Φόντα, Κέιτ Μπλάνσετ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Μόνικα Μπελούτσι, Γκιγιόμ Κανέ, αλλά και οι Μαντόνα και Ανζέλ, οι σκηνοθέτες Πίτερ Μπρουκ και Μπετράν Ταβερνιέ, ο φωτογράφος Γιαν Αρτίς-Μπερτράν, οι νομπελίστες της Ιατρικής, της Χημείας και της Φυσικής, όπως ο Τζέιμς Πιμπλς και ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς.
Ανάμεσα στις επώνυμες υπογραφές διακρίνουμε και δύο ελληνικές, της Νανάς Μούσχουρη από τον χώρο της μουσικής και του Πάνου Χ. Κούτρα από τον χώρο του κινηματογράφου.
«Το πρόβλημα είναι συστημικό», εκτιμά η ομάδα.
Τι σημαίνει αυτό; Να αλλάξει το σύστημα; Μήπως και το πολίτευμα; Μήπως να έρθει μία κομμουνιστική παγκόσμια κυβέρνηση; Πως κυβερνούν οι κομμουνιστές όταν επικρατήσουν πλήρως; Με Δημοκρατία;
«Η οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μια “μετα-κρίση”», διότι «ο καταναλωτισμός μας οδήγησε στο να αρνηθούμε τη ζωή καθαυτή: αυτή των φυτών, αυτή των ζώων και αυτή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων», συνεχίζει το άρθρο.
Ως εκ τούτου η ομάδα καλεί «επισήμως τους ηγέτες και τους πολίτες να αφήσουν την ανυπόφορη λογική που εξακολουθεί να επικρατεί και να εργαστούν για μια βαθιά αναθεώρηση των στόχων, των αξιών και των οικονομιών».
«Η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των φυσικών χώρων που έχουν απομείνει έφερε τον κόσμο σε κρίσιμο σημείο. Για τους λόγους αυτούς, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, θεωρούμε αδιανόητο να ”επιστρέψουμε στην κανονικότητα”» τονίζεται.
«Ο ριζικός μετασχηματισμός που χρειαζόμαστε – σε όλα τα επίπεδα – χρειάζεται τόλμη και θάρρος. Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς μαζική και αποφασιστική δέσμευση. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Είναι τόσο θέμα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνέπειας», καταλήγουν οι διακόσιοι του μανιφέστου.
Σημειώνεται πως σε κάθε συστημική αλλαγή που έρχεται, την αρχή κάνουν οι καλλιτέχνες, καθώς είναι εκείνοι που επηρεάζουν το ευρύ κοινό!
Πηγή: El.gr