ΕΛΛΑΔΑ

Νέος Ποινικός Κώδικας: Αντιμέτωπη μέχρι 12,5 έτη κάθειρξη για το κακούργημα της Εφης

Βαρύνεται με το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο προφυλάκισής της βρίσκεται πλέον η 35χρονη γυναίκα η οποία φέρεται ως η δράστις της επίθεσης με βιτριόλι σε βάρος της 34χρονης Ιωάννας, στις 20 Μαΐου, στην Καλλιθέα. Η κατηγορουμένη μετά την ποινική δίωξη που της ασκήθηκε την περασμένη Πέμπτη βαρύνεται με το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αδίκημα που σηκώνει ακόμη και προσωρινή κράτηση.

Αντιμετωπίζει, επίσης, και την πλημμεληματική κατηγορία της απείθειας. Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της 35χρονης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης αλλάζει πάντως σημαντικά τα δεδομένα της μεταχείρισής της από τη Δικαιοσύνη. Καταρχάς, η άσκηση δίωξης για το εν λόγω αδίκημα, σύμφωνα με πληροφορίες, βασίζεται νομικά στο γεγονός ότι η ποσότητα του καυστικού υγρού, που κατά τη δικογραφία η κατηγορουμένη έριξε στο πρόσωπο αλλά και το σώμα της 34χρονης Ιωάννας, ήταν πολύ μεγάλη και δυνητικά θα μπορούσε να την έχει σκοτώσει.

Μάλιστα, στο διαβιβαστικό έγγραφο της δικογραφίας αναφέρεται πως από την εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε στο σημείο της επίθεσης «προκύπτει ότι το υγρό της επίθεσης περιείχε πυκνά διαλύματα θειικού οξέος, το οποίο σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες αξιωματικούς μπορεί να προκαλέσει σε σοβαρές εκθέσεις το θάνατο».

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για την κατάσταση της υγείας της Ιωάννας, η νεαρή γυναίκα από την επίθεση που δέχθηκε έχει υποστεί εγκαύματα από το βιτριόλι στο 93% του προσώπου αλλά και το 30% του σώματός της.

Για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ποινή που ξεκινάει από 12,5 έτη κάθειρξη και φτάνει μέχρι τα πέντε έτη φυλάκισης. Αν, ωστόσο, το δικαστήριο αναγνωρίσει στον δράστη ενός τέτοιου εγκλήματος ελαφρυντικό, τότε η ποινή μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα 2,5 έτη και να εκλείψει έτσι κάθε πιθανότητα ο καταδικασθείς να οδηγηθεί στη φυλακή.

Αντίθετα, αν είχε ασκηθεί σε βάρος της 35χρονης δίωξη για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, τότε η ποινή που θα μπορούσε να της επιβληθεί θα ήταν, το ανώτερο, δέκα έτη κάθειρξης. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ήταν σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο προφυλάκισης της 35χρονης, σύμφωνα και με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από την έκβαση που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη δίκη ενώπιον Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για ένα τέτοιο αδίκημα, αυτή τη στιγμή η νεαρή γυναίκα από το χωριό Σταθά της Αιτωλοακαρνανίας ενδέχεται μετά την απολογία της να οδηγηθεί στις φυλακές. Πάντως, μέχρι στιγμής η ίδια αρνείται κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση και, όπως μάλιστα έλεγαν πρόσωπα του περιβάλλοντός της, δείχνει εντελώς αποστασιοποιημένη και απόμακρη από όσα της καταλογίζουν.

Τέλος, νομικοί κύκλοι μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» διατύπωναν ερωτήματα αναφορικά με το αδίκημα βάσει του οποίου οι Αρχές προέβησαν σε έρευνα και κατάσχεση στο σπίτι της 35χρονης, δεδομένου ότι δεν υπήρχε διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact