ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο τζαμί στα Αραβικά Εμιράτα μετονομάστηκε σε «Μαρίας, μητέρας του Ιησού»

Μια κίνηση με συμβολισμό αλλά και πιθανές προεκτάσεις που θα δούμε στη συνέχεια, έκαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα το μεγάλο τζαμί «Sheikh Mohammad Bin Zayed» (σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ) στο Άμπου Ντάμπι, μετονομάστηκε σε «Mariam Umm Eisa», δηλαδή τζαμί της Μαρίας, μητέρας του Ιησού μετά από πρωτοβουλία του πρίγκηπα του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Το τζαμί είναι το μεγαλύτερο στα Εμιράτα με χωρητικότητα 40.000 πιστών, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά.

Η δημιουργία του από το 1996 έως το 2007 ήταν μια πρωτοβουλία του τότε Προέδρου των Εμιράτων, του σεΐχη Ζαγιέντ, και πήρε το όνομα του, ενώ ο ίδιος τάφηκε στον περιβάλλοντα χώρο όταν απεβίωσε το 2004.

Όπως δήλωσε η υπουργός θρησκευτικής ανοχής των ΗΑΕ, Λούμπνα αλ Κασίμι, η κίνηση αντανακλά «τον ευγενή ανθρωπισμό του σεΐχη Μπιν Ζαγιέντ» και προβάλλει «μια λαμπερή εικόνα της ανοχής και της συνύπαρξης που επικρατεί στα Εμιράτα».

Να πούμε εδώ πως το ίδιο το υπουργείο Ανοχής ιδρύθηκε μόλις πέρυσι από τον Εμίρη του Ντουμπάι Mohammed bin Rashid al-Maktoum, πρωθυπουργού των Εμιράτων, ο οποίος θέλει με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό έδαφος για τις εκατοντάδες χιλιάδες ξένους που ζουν και εργάζονται στα Εμιράτα, προωθώντας την θρησκευτική ανοχή.

Όσο για την Λούμπνα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός των ΗΑΕ, και ανιψιά του σεΐχη Muhammad Al-Qasimi, κυβερνήτη του εμιράτου του Sharjah.

Η ίδια είπε πως το τζαμί με την νέα ονομασία του συμβολίζει το κοινό στοιχείο που έχει το Ισλάμ με άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

Την μετονομασία πάντως χαιρέτισαν ήδη εκπρόσωποι χριστιανικών ομολογιών στα Εμιράτα.

Το θέμα είναι τι αντιδράσεις θα προκαλέσει η κίνηση αυτή σε κύκλους φανατικών και τζιχαντιστών, όταν ήδη υπάρχει σοβαρή κρίση στον Κόλπο με πολλά κράτη του (ανάμεσα τους και τα ΗΑΕ) να έχουν στραφεί κατά του Κατάρ, κατηγορώντας το για υποστήριξη της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η κίνηση πάντως έχει μεγάλη βαρύτητα καθώς το συγκεκριμένο τζαμί θεωρείται το κεντρικό των Εμιράτων ενώ ήταν αφιερωμένο στον σεΐχη Ζαγιέντ, ουσιαστικά τον ιδρυτή τους, από τη δεκαετία του 70.

Να σημειώσουμε εδώ πως η Παναγία έχει εξέχουσα θέση στο Ισλάμ καθώς αναφέρεται στο Κοράνι δεκάδες φορές και μάλιστα ως «η κορυφαία των γυναικών», με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου να θεωρείται από τα μεγαλύτερα θαύματα του Θεού.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact