ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Φίλης: «Ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις, θα τινάξει όλη τη διαδικασία στον αέρα»

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με τον τουρκικό στόλο να βρίσκεται μια «ανάσα» από το Καστελόριζο.

«Ο Ερντογάν θέλει να τινάξει όλη τη διαδικασία στον αέρα. Δεν νομίζω ο Ερντογάν να ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις, αν δεν τηρηθεί ο όρος του. Ο βασικός του όρος είναι η Ελλάδα να πάει για διαπραγματεύσεις στα γόνατα», τόνισε ο κ. Φίλης.

«Αν μπορούσαμε να θέσουμε “κόκκινες γραμμές”, ο τουρκικός στολίσκος βρίσκεται μέσα στην δυνητική ΑΟΖ της Ελλάδος και πραγματική υφαλοκρηπίδα της συστάδας του Καστελόριζου. Η “κόκκινη γραμμή” είναι τα 12 μίλια, όχι τα 6,5. Με το διεθνές δίκαιο η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι προέκταση της στεριάς στη θάλασσα», εξήγησε ο ίδιος.

«Τα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα φυσικό της χώρας μας εκ του διεθνούς δικαίου. Στις διεθνείς σχέσεις όταν δεν το ασκείς, δεν υφίσταται μετά από ένα σημείο. Αυτή τη στιγμή καθοδηγούμαστε κατατρομοκρατούμενοι από την Τουρκία να μην το ασκήσουμε. Αυτό που κάνουν οι Τούρκοι με όλο αυτό το στόλο, είναι επίδειξη σημαίας, δεν είναι κάτι άλλο», συνέχισε ο κ. Φίλης.

«Εάν και εφόσον γίνει κάποιο επεισόδιο, θα έχουμε να κερδίσουμε αν θα είμαστε εμείς οι τελευταίοι που θα φύγουμε από το πεδίο. Ο σκοπός μας είναι δίκαιος. Δεν πρόκειται να βγει από πάνω η Τουρκία, είναι κατά του διεθνούς δικαίου. Ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ πια φαίνεται να την υποστηρίζουν. Είναι κάτι που άπτεται του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Αν τους αφήσουμε δεν θα μπορέσουμε μετά να διαπραγματευτούμε οτιδήποτε έχει να κάνει με τα 12 ναυτικά μίλια», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact