ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τίποτα, κυριολεκτικά τίποτα δεν έχει επιτευχθεί»

Παραμένει ακόμη πιθανό σενάριο η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αν και αυτό δεν είναι πλέον το βασικό σενάριο για πολλούς τονίζει η Wall Street Journal στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης.

Μάλιστα σημειώνει ότι οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις της Ελλάδος δεν οδηγούν σε πλεόνασμα αλλά σε έλλειμμα 10% με 15%.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι περισσότεροι φοβούνται ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει δραματικά πριν υπάρξει συμφωνία.

Όπως σημειώνει οι δύο πλευρές δεν είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία από ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία σχεδόν πριν από τρεις μήνες. «Τίποτα, κυριολεκτικά τίποτα δεν έχει επιτευχθεί», λέει αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι χειρότερα, σχολιάζει η εφημερίδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων μεταρρύθμισης της Αθήνας θα χαθεί στην κάλυψη της μεγάλης μείωσης των δημοσίων εσόδων της τρέχουσας κρίσης.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν προστεθούν οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης αντί για πλεόνασμα προκύπτει έλλειμμα 10-15% ενώ το χρέος ξεπερνάει το 120% του ΑΕΠ το 2022.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με φανταστικούς αριθμούς.

Η βασική γραμμή είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει οποιαδήποτε χρηματοδότηση, εκτός αν μπορεί να πετύχει μια συμφωνία που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και ταυτόχρονα το ελληνικό χρέος να μπει σε μια βιώσιμη πορεία εξασφαλίζοντας και το σχέδιο χρηματοδότησης του.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
και το ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των τραπεζικών καταθέσεων.

Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών η ΕΚΤ θα παγώσει το ELA και οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε capital controls.

Επίσης η Ελλάδα ίσως να εκδώσει υποσχετικές IOUs για να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς.

Σε ένα τέτοιο σενάριο οι καταθέτες των τραπεζών μπορούν να ξεκινήσουν την απόσυρση των ευρώ τους από τους λογαριασμούς τους.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να ανακοπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει για αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, σε αυτήν την κατάσταση βάλτου.

Επικαλούνται την κατάσταση στην Κύπρος μετά την χρηματοοικονομική κατάρρευση του 2013 ως προηγούμενο, όπου οι τράπεζες ήταν κλειστές για σχεδόν δύο εβδομάδες και ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν.
Μετά την χρεοκοπία θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην Ελλάδα νέες εκλογές ή ενδεχομένως, ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, υποχρεώνοντας τα πολιτικά κόμμα σε ευρύτερη συνεργασία ώστε να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η κατάσταση μετά την χρεοκοπία μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις τώρα υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι στο πώς θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις ενός Grexit. Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντέξει το σοκ εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ σε σχέση με το παρελθόν.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact