ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ενισχυμένος ο Τσίπρας στο μπρά ντε Φερ με την ΕΚΤ»

Την πεποίθησή του ότι η διαπραγματευτική θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κάθε άλλο παρά έχει αποδυναμωθεί στο «μπρά ντε Φερ» με τους Ευρωπαίους, υποστηρίζει, με άρθρο του, στην οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπίν», ο οικονομικός αρχισυντάκτης, Ρομαρίκ Γκοντέν.

«Η ΕΚΤ δεν τόλμησε», υπογραμμίζει. «Δεν τόλμησε να διπλασιάσει τα ενέχυρα (collateral), που ζητούνται ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τον ELA».

Την είδηση, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε προτείνει τη μείωση κατά 50% της αξίας των ενέχυρων, μετέδωσε, σήμερα, η εφημερίδα New York Times.

Ο Ρομαρίκ Γκοντέν, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να έχει γίνει τέτοια πρόταση από το Συμβούλιο, η οποία όμως τελικά δεν έγινε αποδεκτή. Αντίθετα, μάλιστα, η ΕΚΤ αύξησε κατά 1,5 δισ. ευρώ τον φάκελο των χρημάτων στον ELA που προορίζονται για την Ελλάδα και που φθάνει στα 75,5 δισ. ευρώ.

Εάν διπλασίαζε τα προϊόντα εγγύησης στις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ θα έπαιρνε το πολύ μεγάλο ρίσκο να επιτάχυνε την κρίση «στεγνώνοντας» τις τράπεζες, από τα αποθέματα των ενέχυρων, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Θα ήταν σίγουρα ένας τρόπος για να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα, αλλά και παράλληλα μέγας κίνδυνος για ρήξη, ή, ακόμη, κίνδυνος πληθωρισμού των τραπεζικών χρεών, για τα οποία εγγυάται το κράτος και προορίζονται για τις εγγυήσεις.

«Η ΕΚΤ όμως διαβεβαιώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη για μια τέτοια ρήξη», υπογραμμίζει ο συντάκτης και προσθέτει: «Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η θέση των πιστωτών της Ελλάδας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να λένε. Αντιμέτωποι με μια ελληνική κυβέρνηση που κρατάει τις θέσεις της, οι απειλές της ΕΚΤ, όπως και τα τελεσίγραφα του Eurogroup φαίνεται να μην είναι πλέον πραγματικά αποτελεσματικά. Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει κατανοήσει και ξέρει ότι από εδώ και στο εξής εάν ο χρόνος πιέζει, πιέζει για όλους, για τον ίδιο όπως και για τους πιστωτές… η διαπραγματευτική του ικανότητα είναι σαφώς βελτιωμένη», καταλήγει ο Ρ. Γκοντέν.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact