ΥΓΕΙΑ

«Ναι» γιατρών στη συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας γενοσήμων

Θετική κρίνουν οι γιατροί τη συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας γενοσήμων και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την ικανοποίησή του γι αυτή την απόφαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά επισημαίνει ότι «η διατήρηση της νομοθεσίας για τη δυνατότητα αλλαγής στο φαρμακείο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου με το φθηνότερο γενόσημο, εμπεριέχει κινδύνους απορρύθμισης θεραπειών, ιδιαίτερα χρονίων πασχόντων και πρέπει το ταχύτερο να τακτοποιηθεί».

Ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι οι γιατροί της χώρας εμπιστεύονται -και συνταγογραφούν κανονικά και σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά και τις ανάγκες των ασθενών τους- σε ικανοποιητικό βαθμό επώνυμα ελληνικά γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά καλό θα ήταν να μπορούν να κάνουν το ίδιο και με τα υπόλοιπα φάρμακα.

Ως προς τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), για τα οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του υπουργού για κλειστό προϋπολογισμό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί αναγκαία την καινοτομία ως προς τα φάρμακα, αλλά τονίζει ότι «είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία στο υπουργείο για τις σοβαρές παθήσεις, μέσω πρωτοκόλλων, μητρώου ασθενών και επιδημιολογικών μελετών».

Πάντως, ο ΠΙΣ εκτιμά ότι η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο και ιδιαίτερα για τα ΦΥΚ, θα πρέπει να ειδωθεί με προσοχή, για να μην δημιουργηθούν πραγματικές ή τεχνητές ελλείψεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact