ΚΟΣΜΟΣ

Τι δείχνει η ιστορία για το Grexit -Παραδείγματα από άλλες χώρες που έφυγαν από νομισματικές ενώσεις

Ισως οι σκληροπυρηνικοί της Αθήνας να έχουν δίκιο, σημειώνει το Bloomberg. Μπορεί ένα Grexit, να μην συνεπάγεται την απόλυτη καταστροφή, τονίζει, επικαλούμενο παραδείγματα από το παρελθόν.

Η ιστορία δείχνει ότι το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ δεν σημαίνει ότι η καταστροφή θα ήταν αναπόφευκτη, ισχυρίζεται ο Ανταμ Σλέιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics Ltd.

Περισσότερες από 70 χώρες και περιοχές έχουν εγκαταλείψει νομισματικές ενώσεις από το 1945 και μόνο μία μικρή πλειοψηφία στη συνέχεια υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, ανέφερε σε πρόσφατη μελέτη του. Οι περισσότερες από αυτές, όπως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μπορούν να αποδοθούν σε άλλους κλονισμούς, όπως ο εμφύλιος πόλεμος.

Παρότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να κατρακυλήσει κατά περίπου 10%, η πτώση θα μπορούσε να είναι περιορισμένη και η οικονομία μπορεί να έχει απαρατήρητα πλεονεκτήματα, που θα επιτρέψουν μία αξιοπρεπή ανάκαμψη, σημειώνει το Bloomberg.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν φύγει, είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αρχική μείωση στο ΑΕΠ, αλλά οι αποδείξεις από το παρελθόν δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη», ανέφερε ο Σλέιτερ. «Πολλά εξαρτώνται από το πώς θα γίνει η διαχείριση της μετάβασης.

Η Τσεχοσλοβακία, για παράδειγμα, διέλυσε τη νομισματική της ένωση το 1993 μέσα σε διάστημα μόλις πέντε εβδομάδων. Η παραγωγή της Σλοβακίας έπεσε λιγότερο από 4% εκείνη τη χρονιά και μέχρι το 1995 ήταν 10% υψηλότερη σε σύγκριση με 1992.

Οι υπολογισμοί του Σλέιτερ δείχνουν ότι στις οικονομίες που αλλάζουν νομισματική ένωση, η μέση αύξηση της ανάπτυξης είναι 2,7% τη χρονιά της διάλυσης και 3,2% την επόμενη χρονιά σε σύγκριση με μία χρονιά πριν από το γεγονός.

Συνολικά, η ανάπτυξη ήταν θετική σε περίπου τα δύο τρίτα των εξόδων και αρνητική στο ένα τρίτο, για τη χρονιά που συνέβη. Πολύ αρνητικά αποτελέσματα με την παραγωγή να μειώνεται κατά 20% ή περισσότερο υπήρξαν στο 8% των περιπτώσεων. Η Λετονία υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Το Ομάν είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Η παραγωγή μπορεί να είναι εκπληκτικά ανθεκτική στην αντιμετώπιση μίας εξόδου από νομισματική ένωση και τις σοβαρές οικονομικές κρίσεις που καμία φορά τη συνοδεύουν», τονίζει ο Σλέιτερ. Πώς θα τα πήγαινε η Ελλάδα; Ο Σλέιτερ υπολογίζει ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί καθώς μία ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία τονώνει τις εξαγωγές και οι νομισματικές συνθήκες χαλαρώνουν.

Χρεοκοπώντας, η κυβέρνηση επίσης θα μπορούσε να βρει δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μόλις το σοκ από το Grexit θα περνούσε, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να καλπάσει. Ενα τέτοιο επιχείρημα δίνει τροφή σε εκείνους τους Ελληνες που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από το ευρώ με μικρό μακροπρόθεσμο κόστος για την οικονομία τους.

«Ευλόγως καλά οργανωμένο, οι ιστορικές εμπειρίες δείχνουν ότι το Grexit θα μπορούσε να έχει πολύ μικρότερη αρχική πτώση», αναφέρει ο Σλέιτερ. «Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει θετική συνέπεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact