ΚΟΣΜΟΣ

Citi: Αν η Ελλάδα πάει σε άλλο νόμισμα, αυτό θα είναι για τα σκουπίδια

Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος; Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citi, Γουίλεμ Μπούιτερ, αυτό θα συμβεί αν φύγει από το ευρώ και αναγκαστεί να εισάγει νέο νόμισμα.

Με συνέντυξή του στο CNBC, ο ο Μπούιτερ εξηγεί το σκεπτικό του: «Θεωρώ γελοία την ιδέα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να πάει σε ένα νόμισμα «σκιά» η σε ένα κάποιο άλλο νόμισμα. Η Ελλάδα, ιστορικά, δεν έχει δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλά ένα ανεξάρτητο νόμισμα. Δεν θα συνιστούσα να πάει προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά στο σημεία ακραίας αδυναμίας που βρίσκεται στην παρούσα στιγμή».

Σε ερώτηση, αν θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από το μπλοκ των 19 και του ευρώ και να προχωρήσει σε κάποιο είδος εναλλακτικού νομίσματος, ο Μπούιτερ απέρριψε την ιδέα λέγοντας πως αυτό το νόμισμα θα ήταν «για τα σκουπίδια».

Ο Μπούιτερ θεωρείται ο νονός του περιβόητου και πολυχρησιμοποιημένου όρου «Grexit», ενώ πρόσφατα εισήγαγε και μια νέα έννοια: το Grimbo. Με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα πολλά στάδια, τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στη Ρίγα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τον Μπούιτερ, οικοδομείται αυτή τη στιγμή μια κάποια συμφωνία, καθώς η Ελλάδα είναι πιθανό να ξεμείνει από χρήματα μέσα στον Ιούνιο και δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους εγχώριους λογαριασμούς της, ούτε και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της. Συμπληρώνει, πάντως, ότι μια χρεοκοπία «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Θα είναι βέβαια κάτι σοβαρό για την Ελλάδα και θα προκαλέσει εκ νέου μια αφύπνιση των κυρίαρχων φόβων σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα είναι αναγκαστικά και η αρχή ενός Grexit».

Κατά τον Μπούιτερ, η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ θα πρέπει να γίνει σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά και σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

 

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact