ΚΟΣΜΟΣ

Citi: Αν η Ελλάδα πάει σε άλλο νόμισμα, αυτό θα είναι για τα σκουπίδια

Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος; Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citi, Γουίλεμ Μπούιτερ, αυτό θα συμβεί αν φύγει από το ευρώ και αναγκαστεί να εισάγει νέο νόμισμα.

Με συνέντυξή του στο CNBC, ο ο Μπούιτερ εξηγεί το σκεπτικό του: «Θεωρώ γελοία την ιδέα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να πάει σε ένα νόμισμα «σκιά» η σε ένα κάποιο άλλο νόμισμα. Η Ελλάδα, ιστορικά, δεν έχει δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλά ένα ανεξάρτητο νόμισμα. Δεν θα συνιστούσα να πάει προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά στο σημεία ακραίας αδυναμίας που βρίσκεται στην παρούσα στιγμή».

Σε ερώτηση, αν θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από το μπλοκ των 19 και του ευρώ και να προχωρήσει σε κάποιο είδος εναλλακτικού νομίσματος, ο Μπούιτερ απέρριψε την ιδέα λέγοντας πως αυτό το νόμισμα θα ήταν «για τα σκουπίδια».

Ο Μπούιτερ θεωρείται ο νονός του περιβόητου και πολυχρησιμοποιημένου όρου «Grexit», ενώ πρόσφατα εισήγαγε και μια νέα έννοια: το Grimbo. Με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα πολλά στάδια, τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στη Ρίγα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τον Μπούιτερ, οικοδομείται αυτή τη στιγμή μια κάποια συμφωνία, καθώς η Ελλάδα είναι πιθανό να ξεμείνει από χρήματα μέσα στον Ιούνιο και δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους εγχώριους λογαριασμούς της, ούτε και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της. Συμπληρώνει, πάντως, ότι μια χρεοκοπία «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Θα είναι βέβαια κάτι σοβαρό για την Ελλάδα και θα προκαλέσει εκ νέου μια αφύπνιση των κυρίαρχων φόβων σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα είναι αναγκαστικά και η αρχή ενός Grexit».

Κατά τον Μπούιτερ, η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ θα πρέπει να γίνει σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά και σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

 

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact