ΚΟΣΜΟΣ

Citi: Αν η Ελλάδα πάει σε άλλο νόμισμα, αυτό θα είναι για τα σκουπίδια

Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος; Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citi, Γουίλεμ Μπούιτερ, αυτό θα συμβεί αν φύγει από το ευρώ και αναγκαστεί να εισάγει νέο νόμισμα.

Με συνέντυξή του στο CNBC, ο ο Μπούιτερ εξηγεί το σκεπτικό του: «Θεωρώ γελοία την ιδέα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να πάει σε ένα νόμισμα «σκιά» η σε ένα κάποιο άλλο νόμισμα. Η Ελλάδα, ιστορικά, δεν έχει δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλά ένα ανεξάρτητο νόμισμα. Δεν θα συνιστούσα να πάει προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά στο σημεία ακραίας αδυναμίας που βρίσκεται στην παρούσα στιγμή».

Σε ερώτηση, αν θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από το μπλοκ των 19 και του ευρώ και να προχωρήσει σε κάποιο είδος εναλλακτικού νομίσματος, ο Μπούιτερ απέρριψε την ιδέα λέγοντας πως αυτό το νόμισμα θα ήταν «για τα σκουπίδια».

Ο Μπούιτερ θεωρείται ο νονός του περιβόητου και πολυχρησιμοποιημένου όρου «Grexit», ενώ πρόσφατα εισήγαγε και μια νέα έννοια: το Grimbo. Με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα πολλά στάδια, τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στη Ρίγα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τον Μπούιτερ, οικοδομείται αυτή τη στιγμή μια κάποια συμφωνία, καθώς η Ελλάδα είναι πιθανό να ξεμείνει από χρήματα μέσα στον Ιούνιο και δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους εγχώριους λογαριασμούς της, ούτε και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της. Συμπληρώνει, πάντως, ότι μια χρεοκοπία «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Θα είναι βέβαια κάτι σοβαρό για την Ελλάδα και θα προκαλέσει εκ νέου μια αφύπνιση των κυρίαρχων φόβων σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα είναι αναγκαστικά και η αρχή ενός Grexit».

Κατά τον Μπούιτερ, η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ θα πρέπει να γίνει σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά και σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

 

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact