ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας ζήτησε δημοψήφισμα

Η διεθνής κοινότητα καταγγέλλει ότι αυτό είναι παράνομο και αντισυνταγματικό

Αγνοώντας τις σοβαρές προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας ότι δημοψήφισμα θα είναι αντισυνταγματικό και παράνομο και ότι η διενέργειά του δεν θα γίνει ανεκτή, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας, στη Μπάνια Λούκα ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες θα απαντήσουν στο ερώτημα «αν στηρίζουν τους αντισυνταγματικούς και παράνομα επιβληθέντες νόμους του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας και κυρίως τους νόμους περί ίδρυσης δικαστηρίου και εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την εφαρμογή των αποφάσεών τους στην περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, στην τοποθέτησή του που διήρκεσε περίπου μία ώρα, παρουσίασε την επιχειρηματολογία του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης δικαστικών θεσμών σε επίπεδο κράτους. Υποστήριξε δε ότι το δικαστήριο και η εισαγγελία σε κεντρικό επίπεδο στη Βοσνία ιδρύθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να αμφισβητηθούν η συνταγματική – νομική θέση της Σερβικής Δημοκρατίας.

Εμείς ζητάμε σεβασμό του Συντάγματος του Ντέιτον και διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των οντοτήτων της Βοσνίας, ανέφερε ο κ. Ντόντικ.

Η διεθνής κοινότητα αμφισβητεί και παραβιάζει τη Συμφωνία του Ντέιτον με την επιβολή συνταγματικών τροπολογιών, με την επιβολή νόμων και την αντικατάσταση αξιωματούχων, ανέφερε.

«Φυσικά σε όλο αυτό ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το δικαστικό σύστημα σε επίπεδο Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, το δικαστήριο και η εισαγγελία» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας τόνισε ότι για το χαρακτήρα του πολέμου στη Βοσνία δεν υπάρχει ομοφωνία των λαών της χώρας. Για τη Σερβική Δημοκρατία και για πολλούς διεθνείς θεσμούς ήταν εμφύλιος πόλεμος. Αυτό δεν το αποδέχθηκε η πλευρά των Μουσουλμάνων, η οποία υποστηρίζει ότι ήταν επίθεση της Σερβίας, καμία φορά αναφέρουν και της Κροατίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη με γενοκτονία, είπε.

«Η πολεμική προπαγάνδα που χαρακτηρίζει τους Σέρβους εγκληματίες και τους Βόσνιους Μουσουλμάνους θύματα ζητούσε δικαστική επιβεβαίωση. Γι αυτό ήταν αναγκαίο να επινοηθεί δικαστικό σύστημα σε επίπεδο Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, σε αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις της Συμφωνίας του Ντέιτον», υποστήριξε ο Μίλοραντ Ντόντικ. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ανέφερε ως παράδειγμα την υπόθεση τα «ξέχασε η δικαιοσύνη για έξι χρόνια».

«Το δικαστήριο της Βοσνίας σε δίκες για εγκλήματα πολέμου επέβαλε σε κατηγορούμενους Σέρβους της Βοσνίας ποινές κάθειρξης 1498,5 χρόνων. Για γενοκτονία απαγγέλθηκαν κατηγορίες μόνον εναντίον μόνο Σέρβων και δεν έχουν δικαστεί Μουσουλμάνοι και Κροάτες» είπε.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι η προκήρυξη δημοψηφίσματος είναι συνταγματικό δικαίωμα της οντότητας και της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας ως έκφραση της βούλησης του λαού.

Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι βουλευτές στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας ανήγγειλαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για το αίτημα του Ντόντικ και εκτίμησαν ότι είναι βέβαιη η υπερψήφισή του από τους βουλευτές των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούν τους Σέρβους της Βοσνίας.

Την απόφαση για το δημοψήφισμα πρέπει να επικυρώσει και το Συμβούλιο των Λαών, το άλλο Σώμα του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας. Η ομάδα των Βόσνιων Μουσουλμάνων στο Συμβούλιο των Λαών θα ασκήσει βέτο, οπότε για το δημοψήφισμα πιθανότατα θα αποφασίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβικής Δημοκρατίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact