ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι στην διαγραφή χρέους ύψους ενός δισ. ευρώ

Το ανώτατο δικαστήριο Αυστρίας ανέτρεψε νομοθεσία που επέβαλε ζημίες στους πιστωτές της τράπεζας Hypo

Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας με σημερινή του απόφαση ανέτρεψε τη νομοθεσία για τη διαγραφή χρέους σχεδόν ενός δισ. ευρώ της τράπεζας Hypo Alpe Adria, αυξάνοντας τις πιθανότητες να λάβουν πίσω τα χρήματά τους κάποιοι από τους πιστωτές της.

Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα για την προσπάθεια της αυστριακής κυβέρνησης να επιμερίσει το κόστος εκκαθάρισης της Hypo, που τώρα είναι γνωστή ως το «κακό» κομμάτι της τράπεζας Heta, μετά τα σχεδόν 5,5 δισεκ. ευρώ που έχουν δώσει οι φορολογούμενοι για τη στήριξή της.

Η Αυστρία ανέλαβε την Hypo από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, την BayernLB, το 2009 για να αποφύγει μια κατάρρευση αλλά και τον πιθανό αντίκτυπο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου βρίσκονταν πολλές από τις δραστηριότητες της τράπεζας.

Το χειρότερο οικονομικό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Αυστρία διόγκωσε το κρατικό χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, δημιούργησε ένταση στις σχέσεις με την ιδιοκτήτρια της BaynerLB, τη Βαυαρία, και οδήγησε σε κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή.

Ο νόμος, που ανέτρεψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, ψηφίστηκε πέρυσι και ουσιαστικά ακύρωνε ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης ύψους 890 εκατ. ευρώ που είχαν την εγγύηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας. Η νομοθεσία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των επενδυτών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που νόμιζαν ότι είχαν γερές κρατικές εγγυήσεις οι οποίες θα εξασφάλιζαν ότι θα έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους.

«Η Πράξη Αναδιοργάνωσης της Hypo είναι αντισυνταγματική. Ακυρώνεται στο σύνολό της», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωση, κρίνοντας ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου δεν μπορούν απλά να διαγραφούν αναδρομικά.

Οι πιστωτές περιλαμβάνουν τις αυστριακές ασφαλιστικές εταιρίες Uniqa και Vienna Insurance καθώς και την Παγκόσμια Τράπεζα και γερμανικά επενδυτικά κεφάλαια.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα που έλαβε τον Μάρτιο η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Αυστρίας για να επιβάλει μορατόριουμ στην αποπληρωμή χρέους της Heta.

Το υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι το μορατόριουμ, που αφορά χρέος της Heta ύψους 9,85 δισεκ. ευρώ, συνεχίζει να ισχύει. Ανακοίνωσε ακόμη ότι η δικαστική απόφαση δεν επηρεάζει τη διαδικασία εκκαθάρισης της Heta.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact