ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκάλμπρεϊθ: Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για ένα συμβιβασμό

«Ούτε καν ο Σόιμπλε δεν πρέπει να θεωρεί ότι η συμφωνία είναι μια καλή λύση»

«Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για ένα συμβιβασμό», δηλώνει ο οικονομολόγος και επικεφαλής της ομάδας που εργάζονταν για ένα Plan B, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σε συνέντευξή του, στο περιοδικό «Der Spiegel».

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ διευκρινίζει ότι η αποστολή του ιδίου ως συμβούλου του πρώην υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη «δεν ήταν να αναπτύξουμε ένα μυστικό σχέδιο, αλλά να αναγνωρίσουμε προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν, εάν οι ευρωπαίοι εταίροι έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ».

Ο αμερικανός οικονομολόγος απαντά κατηγορηματικά «όχι» στην ερώτηση εάν υπήρξε ένα σημείο όπου το σενάριο θα μπορούσε να είχε γίνει πραγματικότητα και, αναφερόμενος στη «μυστικότητα» γύρω από την προσπάθεια σημειώνει ότι διαφορετικά, θα μπορούσαν να γίνουν παρερμηνείες.

«Δεν είχαμε εμπλοκή ούτε σε πολιτικές συζητήσεις, ούτε σε αποφάσεις της κυβέρνησης», τονίζει, απαντώντας στα σχόλια περί «πραξικοπήματος» και προσθέτει ότι κατά το διάστημα της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών «ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για να επιτύχει ένα συμβιβασμό, ο οποίος θα έδινε στην οικονομία σταθερότητα και ανάκαμψη μετά τη μεγάλη αποτυχία των τελευταίων πέντε ετών – είναι απογοητευτικό ότι δεν υπήρχε καμία ευελιξία από τους δανειστές».

Ερωτώμενος σχετικά με τη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δηλώνει: «Σέβομαι το γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά οι πολιτικές του κατευθύνσεις και οι οικονομικές του υποχρεώσεις είναι ασύμβατες με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Για την Ευρώπη θα μπορούσε να αποβεί τραγωδία το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν οι διαφορές» και εκτιμά ότι ούτε καν ο κ. Σόιμπλε δεν πρέπει να θεωρεί ότι η τελευταία συμφωνία είναι μια καλή λύση.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων πιστωτών σε ό,τι αφορά τη άφεση χρέους. Για αυτό η συμφωνία δεν τέθηκε ακόμη σε ισχύ – και είναι ανοιχτό το αν ποτέ θα τεθεί», καταλήγει ο οικονομολόγος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact