ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ξανά κλειστά σπίτια το «Ανακαινίζω»: Πώς θα πάρεις τα χρήματα και ποιες είναι οι παγίδες

Έχεις κάποιο ακίνητο που ρημάζει κλειστό επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα για τις απαραίτητες επισκευές; Το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης και υπόσχεται να δώσει λύση, ρίχνοντας περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να φτιαχτούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά γύρω στα 20.000 κλειστά ακίνητα, ώστε να βγουν ξανά στην αγορά και να βρει ο κόσμος σπίτια να μείνει.

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις – Τα δύο στάδια

Αν ψήνεσαι να μπεις στο πρόγραμμα, τα πράγματα θα γίνουν σε δύο φάσεις για να μην υπάρξει χάος:

  • Φάση 1η (Τρέχει ήδη): Μπορείς από τώρα να μπεις στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς σου στο Taxisnet. Εκεί θα κάνεις έναν πρώτο, γρήγορο έλεγχο για να δεις αν το ακίνητό σου πληροί τις βασικές προϋποθέσεις και «περνάει» στο πρόγραμμα.
  • Φάση 2η (Αρχές Σεπτεμβρίου): Εδώ μπαίνουμε στο ψητό. Τον Σεπτέμβριο ανοίγει το σύστημα για τις οριστικές αιτήσεις. Εκείνη τη στιγμή θα μάθεις και το ακριβές ποσό της επιδότησης που θα πάρεις, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με το τι ακριβώς χρειάζεται το σπίτι σου.

Ποιοι το δικαιούνται;

Δεν μπαίνουν όλα τα σπίτια στο «Ανακαινίζω». Για να ανάψει το πράσινο φως, το ακίνητο πρέπει είτε να είναι η κύρια κατοικία σου, είτε –και αυτό είναι το πιο συνηθισμένο– να το είχες δηλώσει στην εφορία ως κενό/κλειστό για τα έτη 2022 και 2023. Φυσικά, αυτό δεν το λες απλά, αλλά θα διασταυρωθεί αυτόματα μέσα από τις φορολογικές σου δηλώσεις.

Η μεγάλη «παγίδα»: Ξεχάστε το Airbnb!

Εδώ θέλει λίγη προσοχή, γιατί το πρόγραμμα έχει έναν πολύ αυστηρό όρο. Αφού πάρεις την επιδότηση και ολοκληρώσεις τις ανακαινίσεις, απαγορεύεται ρητά να ρίξεις το σπίτι σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (βλέπε Airbnb).

Οι επιλογές σου είναι δύο: είτε θα το κρατήσεις για να μείνεις εσύ (ιδιόχρηση), είτε θα το νοικιάσεις σε κάποιον με συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Η λογική πίσω από αυτό είναι απλή. Το κράτος δίνει αυτά τα χρήματα για να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης σπιτιών στην αγορά και να πέσουν κάπως τα ενοίκια, όχι για να γίνουν όλα τουριστικά καταλύματα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact