ΕΛΛΑΔΑ

Στα ύψη η ζήτηση από ξένους για αγορά κατοικίας σε Μύκονο και Σαντορίνη

Η αγορά εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο και τη Σαντορίνη από ξένους επενδυτές ή ιδιώτες έχει φτάσει σε σημείο φρενίτιδας.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ένας μεσίτης στην Καθημερινή: «Η αγορά εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο και στη Σαντορίνη είναι τέτοια, που ορισμένες φορές νομίζουμε ότι αφορά άλλη χώρα και όχι την Ελλάδα».

Παρά το γεγονός ότι συνολικά οι επενδυτές δεν σκέφτονται την Ελλάδα ως σημείο τοποθέτησης των χρημάτων τους, τα συγκεκριμένα νησιά αποτελούν μια ηχηρή και αισιόδοξη εξαίρεση. Έτσι, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη η ζήτηση παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό, οι οποίοι, μάλιστα, συχνά ευνοούνται και από τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η αποδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και τη βρετανική στερλίνα έχει καταστήσει την εγχώρια αγορά κατοικίας ιδιαίτερα ελκυστική για τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς αγοραστές, οι οποίοι μπορούν όχι μόνο να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών πώλησης των εξοχικών κατοικιών κατά μέσο όρο 40%-50% σε σχέση με το 2008, αλλά και από τη σημαντική ενίσχυση (έως 20%) της αγοραστικής τους δύναμης λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις αγοραστών, η απόκτηση μιας εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα συνιστά πραγματική ευκαιρία. Ωστόσο, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, αυτό αφορά κυρίως όσους ενδιαφέρονται για την αγορά κατοικίας με σκοπό ιδία χρήση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κίνδυνος είναι περιορισμένος και οι ευκαιρίες πραγματικές. Ετσι ερμηνεύεται και η στροφή όλο και περισσότερων προς τις πολυτελείς κατασκευές που προσφέρονται, ιδίως στα δύο δημοφιλέστερα νησιά των Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GEOAXIS, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών σε επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων μειώθηκαν 3% κατά μέσο όρο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ η αντίστοιχη υποχώρηση κατά τη σύγκριση του 2014 προς το 2013 είχε διαμορφωθεί σε 10,4%. Αν όμως δεν περιλαμβάνονταν στην έρευνα η Μύκονος και η Σαντορίνη, η πτώση θα ήταν αισθητά μεγαλύτερη.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ξυλάς, διευθύνων σύμβουλος της GEOAXIS και πιστοποιημένος μηχανικός εκτιμητής RICS, «η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη αξία κατοικιών με 2.185 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.850 ευρώ/τ.μ. και στη συνέχεια η Πάρος με 1.815 ευρώ/τ.μ.». Οι τιμές πώλησης στην Τζια διαμορφώνονται σε 1.700 ευρώ/τ.μ. και στην Κύθνο σε 1.385 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Κύθνος με 4,1% και ακολουθεί η Σαντορίνη με κάμψη της τάξεως του 3,5%. Στην Πάρο, η ετήσια πτώση των τιμών διαμορφώθηκε σε 2,9% και στην Τζια σε 2,4%. Τη μικρότερη πτώση καταγράφει η Μύκονος με μόλις 2,2%.

Σημειωτέον ότι και στα πέντε νησιά υπάρχουν περιοχές/θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής και προδιαγραφών, για τα οποία οι ζητούμενες τιμές είναι πολύ υψηλότερες του μέσου όρου της αγοράς. Για παράδειγμα, στη Μύκονο σε περιοχές όπως η παραλία της Ψαρούς και στη Σαντορίνη σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα κ.λπ.) έως 10.000 ευρώ/τ.μ.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact