Μία μαραθώνια σύσκεψη χρειάστηκε να κάνουν οι ηγέτες της Ευρώπης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο που θα κινηθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.
Επειτα από περίπου 7 ώρες συζήτησης, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι είναι κοινή ευθύνη της Ευρώπης να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα, προσθέτοντας ότι «θα ήταν άδικο να πέσει όλο το βάρος στην Ελλάδα και την Ιταλία». Πρόσθεσε ακόμη ότι άμεσα, έως το Νοέμβριο, έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα καταγραφής, μετεγκατάστασης και απέλασης των μεταναστών, στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Ακόμη, συμφωνήθηκε η κινητοποίηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, για να ενισχυθούν οι πρόσφυγες μέσω του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.
Οι ηγέτες συζήτησαν τα μέτρα που θα προταθούν στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής, σε τρεις εβδομάδες. «Πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική μας», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ. Ανάμεσα στα συμφωνηθέντα είναι η αυξημένη βοήθεια προς το Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής, με αντάλλαγμα τη συνεργασία τους, συμπλήρωσε ακόμη. «Τα μέτρα αυτά δεν θα βάλουν τέλος στην κρίση. Αλλά είναι απαραίτητα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν», κατέληξε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Η Ανγκελα Μέρκελ στην δική της συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα δημιουργηθούν hotspots σε Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία.
«Με την σημερινή απόφαση συνεισφέρουμε στις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες. Στα κράτη που βρίσκονται στην περιφέρεια δηλαδή σε Ελλάδα – Ιταλία – Βουλγαρία θα έχουν συσταθεί μέχρι τέλος του 2015 hotspots για την εγγραφή, τη μετεγκατάσταση και την αποχώρηση των μεταναστών. Θα μπορεί έτσι να γίνεται επαναπροώθηση και κατανομή. Να δούμε τις αρμοδιότητες μας.
Εχουμε κοινή ευθύνη και πρέπει από κοινού να συνεχίσουμε. Οι φράχτες ανάμεσα στις χώρες δεν είναι λύση. Ολες οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονται για να δέχονται πρόσφυγες» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανίδα Καγκελάριος.





















