ΚΟΣΜΟΣ

Δύο ΜΚΟ ζητούν από το ΔΠΔ να ερευνήσει τη γενοκτονία σε βάρος των Γεζίντι

Κατηγορούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ

Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Γεζίντι του βόρειου Ιράκ ζήτησαν σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των ανθρώπων αυτών από το Ισλαμικό Κράτος, κατηγορώντας τους τζιχαντιστές για γενοκτονία και σεξουαλική δουλεία.

Οι δύο οργανώσεις κατέθεσαν στην εισαγγελία έγγραφα που δείχνουν ότι “το ΙΚ διέπραξε συστηματικά ακρότητες που ισοδυναμούν με γενοκτονία και τα εγκλήματα αυτά είναι της αρμοδιότητας του ΔΠΔ”, όπως είπε ο Μουράντ Ισμαέλ, της οργάνωσης Yazda. Ο Ισμαέλ ταξίδεψε από το Χιούστον των ΗΠΑ μέχρι τη Χάγη για να καταθέσει το αίτημά του.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ότι το ΙΚ διέπραξε εγκλήματα “ανείπωτης βιαιότητας”, όπως μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς και βασανιστήρια. Σημείωσε όμως δεν μπορεί να ερευνήσει το θέμα καθώς ούτε το Ιράκ, ούτε η Συρία είναι κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ωστόσο ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει σε έρευνα και σε διώξεις επειδή τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από ξένους μαχητές του ΙΚ που είναι υπήκοοι κρατών τα οποία μετέχουν στο ΔΠΔ. Για τον λόγο αυτό, παρέδωσαν και έναν κατάλογο με 20 ονόματα τζιχαντιστών.

Οι Γεζίντι δεν είναι ούτε Άραβες, ούτε μουσουλμάνοι. Μιλούν μια κουρδική διάλεκτο και είναι πιστοί μιας προϊσλαμικής θρησκείας που εν μέρει βασίζεται στον ζωροαστρισμό. Το ΙΚ τους θεωρεί “αιρετικούς πολυθεϊστές”. Η μειονότητα αυτή υπέστη διώξεις από τους τζιχαντιστές που κατέκτησαν μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014. Για να γλιτώσουν, δεκάδες χιλιάδες Γεζίντι κατέφυγαν στην κορυφή του όρους Σιντζάρ, χωρίς νερό και τροφή, με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Χιλιάδες άνδρες σφαγιάστηκαν, γυναίκες απήχθησαν και ορισμένες έγιναν σκλάβες των τζιχαντιστών. Η επίθεση αυτή χαρακτηρίζεται από τις δύο μκο ως “προσπάθεια γενοκτονίας”.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, περισσότεροι από 5.800 Γεζίντι απήχθησαν και μόνο οι 2.000 από αυτούς κατάφεραν να δραπετεύσουν. Περίπου 1.280 σκοτώθηκαν κατά την επίθεση του ΙΚ, 280 πέθαναν από την πείνα, τη δίψα και τις κακουχίες και 841 αγνοούνται ακόμη.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact