ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015

Σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο το 2015 και σχεδόν 3.000 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Φέτος, συνολικά σχεδόν 515.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο: σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα και περίπου 129.000 στην Ιταλία, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία που διευκρινίζει ότι το 54% αυτών είναι Σύροι και το 13% Αφγανοί.

Στην Ελλάδα το 71% των ανθρώπων που έχουν φθάσει είναι Σύροι.

Παράλληλα, περίπου 2.980 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι φέτος στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Το 2014, σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την UNHCR.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κοινής ευρωπαϊκής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της Frontex, που έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές φέτος, η Μεσόγειος συνεχίζει να είναι ο πλέον φονικός δρόμος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την UNHCR, πολλοί άνθρωποι που φθάνουν δια θαλάσσης στη νότια Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα, προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τη βία και τις συγκρούσεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται διεθνή προστασία και συχνά είναι εξαντλημένοι και ψυχικά τραυματισμένοι.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην κατανομή 120.000 μεταναστών και προσφύγων και στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις γειτονικές χώρες της Συρίας. Ωστόσο ο ΟΗΕ κάλεσε τους ηγέτες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact