ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένη η Τουρκία στις κάλπες -Κρίσιμες οι σημερινές εκλογές

Μέσα σε τεταμένο κλίμα, οι πολίτες της Τουρκίας καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για το μέλλον της χώρας που είναι διχασμένη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία 13 χρόνια, ελπίζει ότι το κόμμα του θα ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση την οποία έχασε πριν από πέντε μήνες. Στις 7 Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε μεν καταλάβει την πρώτη θέση με το 40,6% των ψήφων, αλλά δεν κατέλαβε παρά τις 258 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει της σημερινής αναμέτρησης έφεραν το AKP να συγκεντρώνει από το 40% ως το 43% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που δεν του αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο νέας αποτυχίας, προσπάθησε να κινητοποιήσει την ύστατη ώρα τους οπαδούς του AKP, με την ελπίδα ότι τα προγνωστικά θα διαψευστούν. «Η Τουρκία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», είπε σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Θα σώσουμε την Τουρκία από τον τρόμο, τις συγκρούσεις, τη βία και τις αντιξοότητες», υποσχέθηκε.

Αν και απέφυγε να συμμετάσχει τόσο ενεργά σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία όσο σε εκείνη πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε εμφανώς το βάρος του σε αυτή, αυτοπροβαλλόμενος ως ο μοναδικός εγγυητής της ασφάλειας και της ενότητας της χώρας.

«Η Κυριακή είναι ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Εάν ο λαός μας ταχθεί υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, η σταθερότητα θα συνεχιστεί», πρόσθεσε, και «κατόπιν αυτού ελπίζω πως η “νέα Τουρκία” δεν θα βιώσει ξανά τις δυσκολίες που γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών».

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν καταγγέλλουν την αυταρχική εκτροπή του προέδρου, μετά τις θεαματικές εφόδους της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αυτή την εβδομάδα, την τελευταία της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε αυτό το κλίμα ακραίας πόλωσης, πολλοί πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα είχαν αποτέλεσμα ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού—εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν—και ήδη προβλέπουν, σε περίπτωση νέας αποτυχίας του AKP, κι άλλες πρόωρες εκλογές, την άνοιξη. «Το πιθανότερο σενάριο παραμένει το ίδιο: περισσότερη αναταραχή», συνόψισε ο αναλυτής Ασλί Αϊντιντασμπάς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact