ΚΟΣΜΟΣ

Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό της Γαλλίας – Μηνύματα συμπαράστασης

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, από τον ΟΗΕ ως το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Τουρκία, οι αξιωματούχοι καταδικάζουν τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Παρίσι και εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στη Γαλλία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ομόφωνα τις «βάρβαρες και δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις» που διαπράχθηκαν με όπλα και βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες του Παρισιού, μεταξύ των οποίων ένα στάδιο και ένας μεγάλος χώρος εκδηλώσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι «στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού».

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας «ισχυρή και ενωμένη» κατά της τρομοκρατίας. «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων, με όλους αυτούς που επλήγησαν και με τον λαό της Γαλλίας», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την δημοκρατία», πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις αυτές «δεν αποτελούν μόνον μια επίθεση κατά του Παρισιού», αλλά «μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο και ανέφερε στα γαλλικά το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: «Liberte, Egalite, Fraternite» (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι καταδίκασε «τις αποτρόπαιες» αυτές τρομοκρατικές ενέργειες και σημείωσε ότι συνιστούν «μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας». «Στεκόμαστε απόψε στο πλευρό του γαλλικού λαού», πρόσθεσε.

Τις «ειδεχθείς» και «απάνθρωπες δολοφονίες» στο Παρίσι καταδίκασε παράλληλα η Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει «όλη της τη βοήθεια στην έρευνα για τα τρομοκρατικά αυτά εγκλήματα», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

«Βαθύτατα συγκλονισμένη είναι η Κίνα», ανακοίνωσε την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του έτοιμος να συσπειρωθεί με τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολάντ, ο Σι καταδίκασε τις χθεσινές επιθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Συγκλονισμένη» και «εξοργισμένη» είναι και η Ιαπωνία η οποία δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την «πρόληψη της τρομοκρατίας».

«Οι επιθέσεις αυτές δεν στρέφονται μόνον κατά του γαλλικού λαού, αλλά όλης της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των παγκόσμιων αξιών. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, εθνικότητα και δεν εκπροσωπεί αξίες. Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, στη χώρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, και τη Δευτέρα η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20).

«Η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τη Γαλλία και τις άλλες συμμαχικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (…) και θα αγωνιστούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact