ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βιέννη αποφάσισαν το μέλλον της Συρίας -Τι θα γίνει με τον Ασαντ

Με σιγή ενός λεπτού ξεκίνησε στη Βιέννη η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχαν δεκαεπτά χώρες, καθώς και η ευρωπαϊκή ένωση και ο ΟΗΕ.


Στο τελικό ανακοινωθέν, οι ΥΠΕΞ της Ευρώπης ζήτησαν το πάγωμα των εχθροπραξιών στη Συρία για έξι μήνες ώστε να δοθεί χρόνος για να γραφεί ένα νέο Σύνταγμα. «Εκλογές ελεύθερες θα γουν σύμφωνα με αυτο το νέο Σύνταγμα σε 18 μήνες», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.
Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συμφώνησαν στην ανάγκη να γίνει διάσκεψη με την κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα την 1η Ιανουαρίου.
Η Φεντερίκα Μοντερίνι εκ μέρους της ευρωπαϊκής ένωσης χαρακτήρισε την συνοδο των ΥΠΕΞ «πολύ καλή». Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Φρανκ Σταϊνμάγιερ δήλωσε ότι «δείχνει ακόμη ουτοπικό αλλά έχουμε όλες τις δυνάμεις γύρω από αυτό το τραπέζι».
Ορίστηκε ότι μια ομάδα του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Staffan de Mistura, θα έχει ως αποστολή να επιτύχει το πάγωμα των εχθροπραξιών μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Συρία. Αυτό προϋποθέτει ότι θα καταρτιστεί λίστα με τις ομάδες που θεωρούνται τρομοκρατικές από τη μία και τις ομάδες που ανήκουν στην αντιπολίτευση από την άλλη. Η Ιορδανία έχει επιφορτιστεί να καταρτήσει «μια κοινή λίστα των τρομοκρατικών ομάδων», υπό την αιγίδα Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ποιοί είναι τρομοκράτες;

Αυτό το ερώτημα διχάζει τους πρωταγωνιστές του δράματος στη Συρία. Μόνο το Ισλαμικό Κράτος και το Front Nosra, που είναι σύμμαχος της Αλ Κάιντα βρίσκονται στη λίστα του ΟΗΕ. Αντίθετα, το καθεστώς του προέδρου Ασαντ, το οποίο υποστηρίζουν το Ιράν και η Ρωσία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» όλες τις ομάδες της αντιπολίτευσης. Η Μόσχα δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με κάποιες μετριοπαθείς ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς να πάψει, ωστόσο, να τις βομβαρδίζει. Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως γύρω από τις ομάδες των σαλαφιστών, τις οποίες υποστηρίζουν οι χώρες του Κόλπου και η Τουρκία.
Οσο για τις αραβικές σουνιτικές χώρες ζήτησαν να τοποθετηθούν στη λίστα με τους τρομοκράτες τις στρατιωτικές ομάδες σιιτών οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολλά τοτ Λιβάνου, η οποία βρίσκεται ήδη στη λίστα τρομοκρατών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Τι θα απογίνει ο Ασαντ
Η μοίρα του προέδρου της Συρίας Ασαντ συζητήθηκε στη Βιέννη αλλά δεν βγήκε αποτέλεσμα. «Εχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα, για το τι πρέπει να απογίνει ο Μπασάρ αλ Ασαντ», παραδέχτηκε ο Τζον Κέρι, μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ. Οι Δυτικοί, η Τουρκία και οι σουνιτικές αραβικές χώρες, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, απαιτούν να κατατεθεί ημερολόγιο για την αποχώρησή του από την εξουσία. Αυτή η απαίτηση απορρίφθηκε από το Ιράν και τη Ρωσία.


«Επιμένουμε ότι μόνο ο ίδιος ο Ασαντ μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να συμμετέχει ή όχι στις προσεχείς εκλογές και μόνο ο λαός της Συρίας μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να τον ψηφίσει ή όχι», δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν.
«Ο Ασαντ πρέπει να φύγει, στο πλαίσιο της αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, αλλά αναγνωρίζουμε ότι αν υπάρξει μεταβατική περίοδος, μπορεί να συμμετέχει» δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.
«Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να δεχτεί την κατάπαυση του πυρός αν δεν υπάρχει η προοπτική μιας αλλαγής καθεστώτος» σχολίασε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. «Οι Ρώσοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η θέση τους κοστίζει σε χρήμα και ανθρώπινες δυνάμεις. Η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο επιβεβαιώνει ότι η στήριξή τους στους σιίτες τους φέρνει αντιμέτωπους με τους σουνίτες τζιχαντιστές», προσθέτει η ίδια πηγή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών στη Βιέννη συζήτησαν και το θέμα της απάντησης που πρέπει να δώσει η Δύση στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά καμμιά απόφαση δεν ελήφθη σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact