ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Περιφερειακές εκλογές την Κυριακή, «σαρώνει» η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν [εικόνες]

Λίγα 24ωρα απέμειναν για τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στη Γαλλία και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα προηγείται σε 6 από τις 12 περιφέρειες της Γαλλίας και όλα δείχνουν ότι ριζώνει στη γαλλική κοινωνία, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Μαρίν Λεπέν βγει κερδισμένη από την μάχη των περιφερειακών εκλογών, αυτό θα ενισχύσει τη θέση της και για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Μικρή κινητοποίηση για το σοσιαλιστικό κόμμα
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενήργησε η Ipsos/Sopra Steria για το γαλλικό Κέντρο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) και για την εφημερίδα Le Monde, σε 23 061 άτομα, υπάρχει πολύ μικρή κινητοποίηση στους ψηφοφόρους του σοσιαλιστικού κόμματος να πάνε στην κάλπη. Σε εθνικό επίπεδο, η πρόθεσή τους να πάνε να ψηφίσουν είναι 50%, ενώ είναι 55% για τους ψηφοφόρους της Δεξιάς και του Κέντρου. Για τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου το ποσοστό ανεβαίνει στο 58%.
Παρά την αύξηση της δημοφιλίας του Φρανσουά Ολάντ, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ψηφοφόροι του κόμματός του δεν δείχνουν να έχουν κίνητρα για να πάνε να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας δημοσκόπησης, Brice Teinturier, οι επιθέσεις των τρομοκρατών έδωσαν κίνητρα ψήφου μόνο στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Η Δεξιά χάνει έδαφος
Υπάρχουν περιοχές, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, όπου το συντηρητικό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί σχεδόν «σβήνει» από την παρουσία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κόμμα του Σαρκοζί είναι πρώτο στις προτιμήσεις των συνταξιούχων, αντέχει μεταξύ των επικεφαλής επιχειρήσεων και των ανώτερων στελεχών, αλλά υποχωρεί σε όλες τις άλλες κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες.
Το μοναδικό κόμμα που επωφελείται από την αλλαγή κλίματος στη Γαλλία, μετά τις επιθέσεις, είναι το Εθνικό Μέτωπο. Ενώ ως τώρα η πρώτη προτεραιότητα των πολιτών ήταν η ανεργία, μετά τις επιθέσεις είναι η ασφάλεια. Το 40% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ασφάλεια είναι προτεραιότητα, ενώ το 30% αναφέρουν ως πρώτο πρόβλημα την ανεργία. Και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρείται το καταλληλότερο για να χειριστεί τα θέματα ασφάλειας (23,2%).

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact