ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε τεχνοκράτη πρώην στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας

Η πρόεδρος της Κροατίας ανακοίνωσε ότι ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, μέχρι πρότινος στέλεχος μιας διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας, προκρίνοντας έναν τεχνοκράτη τον οποίο πρότειναν κυρίως οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στις οποίες δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής.

Το κράτος που αποτελεί το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο, καθώς το Ζάγκρεμπ δέχεται έντονες πιέσεις από τις Βρυξέλλες να φροντίσει να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και να διευκολύνει τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ορέσκοβιτς «με έπεισε ότι έχει την υποστήριξη 78 βουλευτών» επί του συνόλου των 151 του κοινοβουλίου, εξήγησε η πρόεδρος Κόλιντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς. Ο 49χρονος Κιτάροβιτς, ο οποίος κατείχε ανώτερη διευθυντική θέση στην βιομηχανία Teva Pharmaceuticals, η οποία εδρεύει στο Ισραήλ, έχει πλέον 30 ημέρες για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Θα επενδύσω όλη μου τη γνώση και την ενέργεια ώστε να αρχίσουμε να επιλύουμε τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε ο Ορέσκοβιτς μετά την ανάθεση της εντολής.

Η ΕΕ πιέζει την Κροατία, πρώην σοσιαλιστική ομόσπονδη δημοκρατία της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας, να αναδιοργανώσει εκ βάθρων τον κοστοβόρο και αναποτελεσματικό, κατά τις Βρυξέλλες, δημόσιο τομέα και να ανοίξει την οικονομία της ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο 90% του ΑΕΠ. Εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις η Κροατία κινδυνεύει με υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης του κρατικού της αξιόχρεους.Και αυτό παρότι η Κροατία φέτος θα καταγράψει ανάπτυξη περί το 1,5% έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact