ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: O Άτλας για όλο τον Πλανήτη – Η θέση της Ελλάδας

Ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διαβήτη στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Άτλας που περιγράφει τη συχνότητα του Διαβήτη, σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Τα μηνύματα είναι πολύ ανησυχητικά, διότι η νόσος φαίνεται να κατακλύζει τον κόσμο με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Συγκεντρωτικά, ο 1 στους 11 ανθρώπους έχει Διαβήτη, δηλαδή περίπου 415 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη. Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι ότι το 46,5% των ατόμων που έχουν Διαβήτη, δεν το γνωρίζουν και είναι εκτεθειμένα στις επιπλοκές, χωρίς θεραπεία.

Το κόστος αντιμετώπισης αυτής της επιδημίας ανέρχεται περίπου στο 12% του συνολικού κόστους της υγείας, σε όλα τα κράτη. Για την αντιμετώπιση του Διαβήτη υπολογίζεται ότι χρειάζονται 673 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Διαβήτη είναι ραγδαίος. Το 2040, δηλαδή σε 25 χρόνια, ο πληθυσμός που θα πάσχει από Διαβήτη αναμένεται να διπλασιαστεί. Η αναλογία ανάμεσα στα άτομα θα αντιστοιχεί σε συχνότητα 1 στους 10.

Μεγάλη αύξηση εμφανίζει και ο Διαβήτης Κύησης, καθώς η 1 στις 7 εγκυμοσύνες περιπλέκονται με αυξημένες τιμές σακχάρου. Ο Διαβήτης Κύησης προδιαθέτει με την σειρά του για την μελλοντική ανάπτυξη του Διαβήτη τύπου 2, τόσο στη μητέρα, όσο και στο παιδί.

Ο Διαβήτης Τύπου 1 εμφανίζει επίσης αύξηση με ρυθμό περίπου 3-5% κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι 542.000 παιδιά αυτή τη στιγμή πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 1.

bigstock Diabetes Medical Concept on R 114130940

Ο Διαβήτης εμφανίζεται σε μεγάλα ποσοστά σε περιοχές που έχουν χαμηλά ή μέτρια κατά κεφαλήν εισοδήματα. Η ανάπτυξη του Δυτικού τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας είναι η κύρια αιτία εξάπλωσης της νόσου.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά Διαβήτη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αν και ο ρυθμός εμφάνισης του Διαβήτη, σε αυτή τη χώρα φαίνεται να μειώνεται. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη και στη συνέχεια η Μάλτα, Πορτογαλία και η Κύπρος. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται οι Αραβικές χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και το Κουβείτ.

Τα μικρότερα ποσοστά Διαβήτη εμφανίζονται στη Λιθουανία, Εσθονία και Ιρλανδία και ακολουθούν η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Αγγλία και η Αυστραλία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της λίστας με ποσοστό περίπου 7% του πληθυσμού να έχουν αυτή την στιγμή Διαβήτη.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, www.rigopoulosdimitrios.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact