ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελιξία της ΕΚΤ για το στόχο του πληθωρισμού ζητά ο Βάιντμαν

«Το μεσοπρόθεσμα εσκεμμένα περιλαμβάνει κάποια ασάφεια»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιδείξει ευελιξία σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί να φθάσει ο πληθωρισμός στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος και θα πρέπει να ανησυχεί για τα χαμηλά κέρδη των τραπεζών καθώς θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της, δήλωσε σήμερα ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για χρόνια, η ΕΚΤ συζητά το πόσο γρήγορα χρειάζεται να αυξήσει τον πληθωρισμό στο στόχο της για επίπεδα σχεδόν 2% και κατά πόσο ο ορισμός του «μεσοπρόθεσμα» θα μπορούσε να υπερβεί τον χρονικό ορίζοντα πρόβλεψης του 2018.

«Το μεσοπρόσθεσμα δεν είναι “κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον” αλλά δεν είναι επίσης “το συντομότερο δυνατό και με οποιοδήποτε κόστος”», δήλωσε ο Βάιντμαν, που είναι επίσης επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank. «Κατά συνέπεια, το μεσοπρόθεσμα εσκεμμένα περιλαμβάνει κάποια ασάφεια αναφορικά με τον ακριβή χρονικό ορίζοντα».

Ο Βάιντμαν είπε επίσης ότι μολονότι ο πληθωρισμός υποχώρησε πρόσφατα σε αρνητικό έδαφος, δεν διαβλέπει τον κίνδυνο διατήρησης του αποπληθωρισμού ή μείωσης των τιμών. Παράλληλα δεν έχει πειστεί ότι η μείωση του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα συνεχιστεί.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια και επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να ενισχύσει τον πληθωρισμό, μια κίνηση που βρίσκει αντίθετο τον Βάιντμαν, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο έκτακτης ανάγκης και προειδοποίησε ότι τα τραπεζικά κέρδη θα υποστούν πλήγμα.

«Εμείς, ως κεντρικοί τραπεζίτες, δεν ανησυχούμε τόσο πολύ για τα τραπεζικά κέρδη αλλά για την ικανότητα των τραπεζών να μεταδίδουν την νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Βάιντμαν σε ομιλία του στο Λιχτενστάιν. «Και αυτή η ικανότητα μετάδοσης της πολιτικής δεν είναι ανεξάρτητη από την κεφαλαιακή τους βάση διότι αυτή σε μεγάλο βαθμό καθορίζει πόσο καλά μπορούν οι τράπεζες να απορροφήσουν τα σοκ».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact