ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ

Γιάννης Ζουγανέλης: Οι δύσκολοι μήνες στη φυλακή και η σεξουαλική παρενόχληση

Σε συνέντευξη του στο Down Town Κύπρου, ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλά στον Γιάννη Πουλόπουλο για το διάστημα που έμεινε στη φυλακή.

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι εκείνη την περίοδο μπήκατε στη φυλακή…
Ήμουν από αυτούς που τους έπιασαν όταν βγαίναμε από το Πολυτεχνείο, οπότε πέρασα κι αυτό τον βραχνά! Αλλά αυτός ο «βραχνάς» με βοήθησε να συνειδητοποιήσω τι εστί φασισμός, τι σήμαινε δηλαδή αυτό το καθεστώς που μας ισοπέδωνε όλους και έβαζε, εμένα που ήμουν τότε 17 χρόνων παιδί, στην ίδια πτέρυγα με αυτούς που είχαν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Έμεινα σχεδόν δέκα μήνες εκεί κι αν με ρωτούσε κανείς ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα, θα του απαντούσα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία που είναι συνυφασμένη με τη χαρά, με τη δημοκρατία, την αισιοδοξία και όχι με την αυθαιρεσία! Όλα αυτά τα συνειδητοποίησα μέσα στη φυλακή γι’ αυτό και δεν μπορώ να σιωπήσω με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Πολεμάω… Αισθάνομαι πολίτης.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη φυλακή;
Ήταν πολλά. Ήταν η εμπειρία της απομόνωσης που έζησα στην αρχή, η σεξουαλική παρενόχληση που υπέστην από κάποιον άλλον κρατούμενο, από την οποία κατάφερα να γλιτώσω, επειδή έτυχε να περνάει κάποιος άλλος εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να μη βασανίστηκα, όπως κάποιοι άλλοι, αλλά μέσα μου στεναχωριόμουν πολύ βλέποντας πώς μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος έναν άλλον, μόνο και μόνο επειδή έχει διαφορετικές ιδέες. Δεν έκλαιγα με δάκρυα, αλλά έκλαιγα μέσα μου!

Περιμένατε ποτέ ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε τόσο μεγάλη άνοδος του φασισμού;
Ποτέ. Και ντρέπομαι γι’ αυτό! Ντρέπομαι, ντρέπομαι, ντρέπομαι! Ντρέπομαι για την έλλειψη μνήμης και παιδείας των Νεοελλήνων, τον ψευτοτσαμπουκά των υποστηρικτών αυτών των ιδεών.

Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα με την αριστερή κυβέρνηση;
Γι’ αυτά που τραβάει η Ελλάδα, δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση. Οι προηγούμενοι έφτασαν τη χώρα μας σε αυτή τη μοίρα και οι κατάπτυστοι Ευρωπαίοι που δεν έχουν μνήμη και σεβασμό απέναντί μας γιατί είναι απαίδευτοι, αμόρφωτοι και όρνια. Βέβαια, για να μη γελιόμαστε, δεν είναι αριστερή αυτή η κυβέρνηση. Το θετικό είναι ότι έχουν ακόμα καθαρά χέρια. Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα κάτι παραπάνω από αυτούς. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η υποσχεσιολογία του Τσίπρα είναι κάτι που πίστευε, αλλά προφανώς είδε ότι δεν μπορούσε να το εφαρμόσει. Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι δεν φταίμε κι εμείς, γιατί ήμασταν για πολλά χρόνια στο χάι-χούι.

zappit

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact