ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβάρυνση 103 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Μεταφράζεται σε πρόσθετη επιβάρυνση 2,1 ευρώ ανά μήνα

Σε Δανία του Νότου κινδυνεύει να μετατραπεί η Ελλάδα, μόνο όμως σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ και την αύξηση που επίκειται στα τρόφιμα από το 23% που είναι σήμερα στο 24%.

Η προτεινόμενη ημερομηνία για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι η 1η Ιουλίου του 2016. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει τον υψηλότερο συντελεστή στα τρόφιμα μετά την Ουγγαρία με 27% που στα βασικό όμως τρόφιμα διατηρεί συντελεστές ΦΠΑ 5% και 18% και τη Δανία, η οποία εφαρμόζει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 25%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αύξηση αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αύξηση επιβάρυνσης για τα ελληνικά νοικοκυριά της τάξεως των 103 εκατομμυριών ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση αυτή έχει γίνει με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει αύξηση και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 14%, καθώς αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα εισοδήματα των πολιτών, δεδομένου ότι το 55% των τροφίμων και γενικότερα των ειδών παντοπωλείου επιβαρύνεται σήμερα με 13%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η επιβάρυνση των 103 εκατομμυρίων μεταφράζεται σε πρόσθετη επιβάρυνση 2,1 ευρώ το μήνα.

Παρά το γεγονός ότι το ποσό φαίνεται μικρό, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί η προτεινόμενη αύξηση του 23% σε 24% θα αφορά και σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, κάθε αύξηση μικρή ή μεγάλη στις τιμές των τροφίμων επηρεάζει το ταμείο του Έλληνα καταναλωτή πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημά του.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact