ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό είναι τo νέο εφάπαξ

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των 62.000 εφάπαξ που εκκρεμούν σχεδόν τρία χρόνια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το «Εθνος» αποκαλύπτει την επίμαχη υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες κι εκδίδεται -εκτός απροόπτου- σήμερα.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες για τον υπολογισμό του βοηθήματος, βάσει και των αριθμητικών τύπων του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4387. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα πληρωθούν όσοι αποχώρησαν από 1.9.2013.

Με το νέος εφάπαξ, σύμφωνα με το Έθνος, έρχονται μειώσεις έως 18,26% στο Δημόσιο, έως 20% στη ΔΕΗ, αυξομειώσεις 5-10% στους εμποροϋπαλλήλους και αυξήσεις στους εργαζομένους μετάλλου.

Για τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 1/1/2014 και μετά το ποσό του εφάπαξ ισούται με το ποσό των εισφορών. Για τον χρόνο ασφάλισης πριν την 1/1/2013 το ποσό αποτελείται από δύο τμήματα και προκύπτει από μαθηματικό τύπο.

Μέχρι 31/12/2013 για μισθωτούς Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με εισφορά 4% το εφάπαξ υπολογίζεται στο 60% των αποδοχών επί το δεκαδικό του αριθμού των ετών ασφάλισης ως την παραπάνω ημερομηνία. Οι αποδοχές υπολογίζονται στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Για τους αυτοαπασχολούμενους με εισφορά 4% ισχύουν όλα τα παραπάνω, όμως ως αποδοχές υπολογίζεται ο μέσος όρος των ασφαλιστικών εισφορών κατηγοριών ασφάλισης επί των οποίων επιβλήθηκαν οι εισφορές την τελευταία πενταετία ως 31/12/2013.

Το νέο εφάπαξ στο Δημόσιο είναι μειωμένο από 15% ως 18%. Σε ό,τι αφορά υπαλλήλους της ΔΕΗ, των δήμων και τους ξενοδοχοϋπάλληλους του ιδιωτικού τομέα το εφάπαξ μειώνεται από 18% ως 20%. Αντίθετα αυξημένο κατά 5% ως και 10% είναι το ποσό του εφάπαξ για τους εμποροϋπάλληλους.

Το νέο εφάπαξ του Δημοσίου

Κατηγορία εκπαίδευσης Έτη ασφάλισης Νέο ποσό εφάπαξ ΠΕ 35 33.973 ευρώ ΠΕ 30 27.540 ευρώ ΠΕ 25 21.255 ευρώ ΔΕ 35 28.774 ευρώ ΔΕ 30 23.306 ευρώ ΔΕ 25 17.985 ευρώ ΥΕ 35 24.637 ευρώ ΥΕ 30 19.951 ευρώ ΥΕ 25 15.405 ευρώ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact