ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Θορ Χέιερνταλ

Θορ Χέιερνταλ

H google τιμά σήμερα τον Νορβηγό επιστήμονα, εξερευνητή και συγγραφέα Θορ Χέιερνταλ

Θορ Χέιερνταλ

Ο Θορ ΧέιερνταλΑπό τους πρωτοπόρους της πειραματικής αρχαιολογίας,κατασκεύασε πιστά αντίγραφα αρχαίων σκαφών με τα οποία έκανε πολλά ταξίδια διανύοντας τεράστιες αποστάσεις, αποδεικνύοντας ότι οι αρχαίοι λαοί είχαν την δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουν. Έγινε γνωστός όταν κατασκεύασε το Κον – Τίκι, (μια μικρή σχεδία με πανιά) με το οποίο ταξίδεψε 4.300 μίλια (8.000 χιλ.) αρχίζοντας από το Περού και καταλήγοντας στα νησιά Τουαμότου.

ThorHeyerdahl

Ο Χέιερνταλ γεννήθηκε στο Λάρβικ, μικρή πόλη (40.000 περίπου κατοίκων σήμερα) της Νορβηγίας. O πατέρας του λεγόταν επίσης Θορ Χέιερνταλ και η μητέρα του Άλισον Λάινγκ. Ο Θορ από μικρός ενδιαφερόταν για την ζωολογία, και για αυτόν τον λόγο είχε κάνει ένα μικρό μουσείο στο σπίτι του. Όταν αποφοίτησε από την πρωτοβάθμια αλλά και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποφάσισε να σπουδάσει ζωολογία και γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Εκεί έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Πολυνησία.

Έγινε γνωστός όταν κατασκεύασε το Κον – Τίκι, (μια μικρή σχεδία με πανιά) με το οποίο ταξίδεψε 4.300 μίλια (8.000 χιλ. ) αρχίζοντας από το Περού και καταλήγοντας στα νησιά Τουαμότου.

thor-heyerdahl_1

Ο εκπληκτικός αυτός άνθρωπος, υποστηρικτής της πειραματικής αρχαιολογίας, κατασκεύασε πιστά αντίγραφα πλοίων αρχαίων λαών και έκανε ταξίδια, αποδεικνύοντας ότι μπορούσαν και οι ίδιοι να τα κάνουν.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο, ο Θορ Χέιερνταλ κατασκεύασε μαζί με φίλους του ένα πιστό αντίγραφο μίας σχεδίας 10μ. χρησιμοποιώντας κορμούς μπάλσα που ήταν όμοια με αυτές που χρησιμοποιούσαν αρχαίοι λαοί (συγκεκριμένα Ινδιάνοι) και ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου 1947 από το Περού και έφτασαν στη Ραρόια (Γαλλική Πολυνησία), αποδεικνύοντας έτσι πως οι κάτοικοι του Περού μπορούσαν να διασχίσουν με επιτυχία τον ωκεανό. Το πλεούμενό τους το ονόμασαν “Κον Τίκι” από το όνομα του θεού Ήλιου των Ίνκας.

Γύρισε και ταινία που πήρε όσκαρ, έγραψε και βιβλίο, όμως δεν ηρέμησε. Αφού έκανε άλλες αποστολές και ήταν σίγουρος για τις δυνατότητες των αρχαίων πολιτισμών, έφτιαξε το πρώτο πλοίο από καλάμια παπύρου βάσει σχεδίων από την Αρχαία Αίγυπτο.

Η βάρκα είχε μήκος 15 μέτρα και επέλεξε να κάνει το διάπλου του Ατλαντικού από το Μαρόκο στα Μπαρπέιντος, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των κατασκευαστών των πυραμίδων Αφρικής και Αμερικής. Αφού επιλέχτηκε ένα πολυεθνικό πλήρωμα, ο ΡΑ αναχώρησε το Μάιο του 1969, αλλά βυθίστηκε μετά από 65 μέρες πλεύσης λόγω κατασκευαστικών λαθών που οφειλόταν στα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Νορβηγός Θορ Χέιερνταλ δεν το έβαλε κάτω. Σε δέκα μήνες Βολιβιανοί τεχνίτες δε χρησιμοποίησαν καθόλου σύγχρονα υλικά κατασκεύασαν το ΡΑ ΙΙ που ήταν τρία μέτρα μικρότερο. Έτσι σε 57 ημέρες έκαναν μία διαδρομή 61 χιλιομέτρων, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως οι δυνατότητες των αρχαίων πολιτισμών ήταν περισσότερες από όσες πιστεύαμε ή και πιστεύουμε.

Το 1936, σε ηλικία μόλις 22 ετών, μετά το γάμο του με την Λιβ Κουρσερόν – Τορπ, ξεκίνησαν για ένα ταξίδι ενός έτους στα νησιά Νησιά Μαρκέσας της Γαλλικής Πολυνησίας. Το ταξίδι τους είχε οργανωθεί σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Όσλο με στόχο τη μελέτη της πανίδας ενός απομονωμένου νησιού και τον τρόπο που οι οργανισμοί αυτοί είχαν φτάσει στο νησί. Το ζευγάρι είχε δύο γιούς: τον Θορ Τζούνιορ και τον Μπγιορν. Όταν χώρισαν ο Θορ παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1949 την Αιβόν Ντέντεκαμ – Σίμονσεν. Αυτό το ζευγάρι έκανε τρεις κόρες: την Ανέτ, την Μάριαν και την Ελένη Ελίζαμπεθ. Ο γάμος κράτησε μέχρι το 1969, και το 1991 παντρεύτηκε για τρίτη και τελευταία φορά την ηθοποιό Ζακλίν Μπιρ (γεννημένη το 1932).

Για τα ταξίδια αυτά και τις έρευνες του τιμήθηκε από πολλές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Γυρίζοντας πίσω από εκεί που ξεκίνησε, ανέλαβε τη διεύθυνση αρχαιολογικής αποστολής στη νήσο του Πάσχα το 1986 και το Βόρειο Περού το 1988. Σε μεγάλη πια ηλικία πέρασε τα τελευταία του χρόνια στην Τενερίφη.

Μέχρι το θάνατό του το 2002 σχεδίαζε περισσότερες αποστολές. Η τελευταία θα ήταν στην Αζοφική θάλασσα και θα προσπαθούσε να αποδείξει την προέλευση των πρώτων Βίκινγκς που πίστευε ότι είχαν έρθει στη Σκανδιναβία από τη Βακτριανή ακολουθώντας τις ποτάμιες οδούς της Ρωσίας.

Για το έργο του και τα επιτεύγματα του στους τομείς της ζωολογίας, αρχαιολογίας, εθνολογίας, ιστορίας και τους αγώνες του για το περιβάλλον και την παγκόσμια ειρήνη και κατανόηση ο Χέιερνταλ τιμήθηκε από πολλές Ακαδημίες, Πανεπιστήμια, κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact