ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Χαλέπι και Ράκα

Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προέλασαν την Παρασκευή σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας και της Ρωσίας.

Αυτά, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το συνεχιζόμενο λουτρό αίματος.

Στη σημερινή συνάντηση στη Λοζάνη πέραν των Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αναμένεται να λάβουν μέρος οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και πιθανόν του Κατάρ.

Πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου στη Λοζάνη: «δεν περιμένω τίποτε το ιδιαίτερο», είπε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Αρμενία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε χθες τις «αξιώσεις» του Παρισιού: να «κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να διανεμηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια».

Αλλά στη Συρία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το σφυροκόπημα των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας συνεχιζόταν, καθώς από την 22η Σεπτεμβρίου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψή τους.

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν χθες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό των νεκρών άμεσα. Από την 22η Σεπτεμβρίου ως χθες είχαν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους και 68 παιδιά, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Εξάλλου 15 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον ενός χωριού στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ράκα, τα οποία «πιθανόν έγιναν από τον συνασπισμό υπό αμερικανική διοίκηση» ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», εθελοντές διασώστες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, δουλεύουν νυχθημερόν στο Χαλέπι και ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ Άμπου Λαΐτ, έκανε λόγο για «μεγάλη κλιμάκωση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τη νίκη στο Χαλέπι σαν «εφαλτήριο» για την ανακατάληψη και άλλων προπυργίων των ανταρτών. «Ως μεγάλη πόλη, θα είναι το εφαλτήριο για (…) να απελευθερώσουμε και άλλες ζώνες από τους τρομοκράτες», είπε.

Το συριακό καθεστώς χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» όλους όσοι το πολεμούν.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact