Ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορεί να «βάζουν το χεράκι» τους, ώστε κάποιος να υποφέρει από ημικρανίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πάσχουν από αυτούς τους επώδυνους πονοκεφάλους, διαθέτουν στο στόμα και στο έντερό τους περισσότερους μικροοργανισμούς που διασπούν γρήγορα τα νιτρικά άλατα.
Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένες τροφές φαίνεται να «πυροδοτούν» ημικρανίες, όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. του χοτ-ντογκ) και άλλα φαγητά που περιέχουν νιτρικά άλατα. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Γκονζάλεθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mSystems, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά.
Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Πηγή