ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ-Αναστασιάδη: Για τη συνέχιση των συνομιλιών

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη είχε την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Η επικοινωνία αφορούσε στις συνομιλίες στο Μον Πελερέν της Ελβετίας.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με την προοπτική να θέσουν τέλος στο Κυπριακό πρόβλημα.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της POLITICO, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «έσπασε τα τηλέφωνα» χθες, συνομιλώντας με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ν​τ​όναλντ Τουσκ, Μάρτιν Σουλτς, Τζο Μπάιντεν και Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν έχουν διακοπεί οριστικά οι συζητήσεις, μήνυμα που επανέλαβε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει, ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εμμένουν στη θέση τους, ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας για την επανένωση της νήσου, αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής θα είναι πιθανώς πολύ πιο σκληρές και σε αργότερους ρυθμούς. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εντάσεις φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες. 

Ωστόσο, σημειώνεται, ότι όπως υποστηρίζουν αναλυτές και διπλωματικές πηγές, από μόνη της η παρέμβαση της Ελλάδας δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνάντηση στο Μον Πελερέν, αν δεν υπήρχαν ευρύτερες εντάσεις.

Τα τρία βασικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι τα σύνορα μεταξύ των δύο οντοτήτων, η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών και ο ρόλος της Τουρκίας, της Ελλάδας και του ΗΒ, ως εγγυητριών δυνάμεων. 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί, σημειώνει το δημοσίευμα, αναμένεται να υποχωρήσει στο ζήτημα των συνόρων, με αντάλλαγμα μία σταδιακή μείωση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά, μέχρι να αποφασιστεί ο ρόλος της Τουρκίας, θέλει να κρατήσει ανοικτή τη συζήτηση για το εδαφικό, ως τελικό διαπραγματευτικό χαρτί. 

Από τη μεριά της η ελληνοκυπριακή πλευρά, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, δηλώνει έτοιμη να ορίσει ημερομηνία για τη συνάντηση με την Τουρκία, την Ελλάδα, το ΗΒ και τον ΟΗΕ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν πρώτα στη γραμμή των συνόρων, μεταδίδει το κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη σειρά του.

Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό άξονα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αθήνα είχε τηρήσει σιγή ιχθύος, δηλώνοντας πως θα στηρίξει μία συμφωνία, μέχρι τη στιγμή που ο Αναστασιάδης επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο τελευταίος έθεσε απροσδόκητα αυστηρές προϋποθέσεις για τη συνάντηση με την Τουρκία και το ΗΒ, πιθανότατα γνωρίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο για τον  Ακιντζί, πόσο μάλλον για την Άγκυρα, να τις κάνει δεκτές.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, καταλήγει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας, αν περάσουν οι πρώτοι μήνες του 2017.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact