ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύει τις γραμμές του το Ισλαμικό Κράτος στην Κομπάνι

Το Ισλαμικό Κράτος ενίσχυσε χθες Σάββατο τις θέσεις του σε μεγάλο μέρος της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία.

Την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ μπήκαν στον τρίτο μήνα τους και στην τρίτη εβδομάδα τους στη Συρία, χωρίς να έχουν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών κυρίως στο Κομπάνι, οι επικεφαλής του στρατού των 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τη στρατηγική τους.

Στο Κομπάνι οι κουρδικές δυνάμεις, πολύ λιγότερες και χειρότερα εξοπλισμένες από τους μαχητές του ΙΚ, κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες Σάββατο 23 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το ΙΚ ελέγχει το 40% του Κομπάνι, κυρίως τομείς στο ανατολικό, το νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλης και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Μουστάφα Έμπντι, έναν κούρδο ακτιβιστή από το Κομπάνι, οι κουρδικές δυνάμεις είναι ολοένα και πιο απελπισμένες καθώς βλέπουν τα πυρομαχικά τους να μειώνονται και ζητούν να διεξαχθούν περισσότερα αεροπορικά πλήγματα.

Από την έναρξη της επίθεσης του ΙΚ στην επαρχία του Κομπάνι, στις 16 Σεπτεμβρίου, 577 άνθρωποι κυρίως μαχητές – εκ των οποίων 321 τζιχαντιστές— έχουν σκοτωθεί, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο και περίπου 70 χωριά έχουν πέσει στα χέρια της οργάνωσης. Εξάλλου 300.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περισσότεροι από 200.000 από τους οποίους έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Έως 700 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο του Κομπάνι και 10.000 με 13.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το Κομπάνι πέσει, οι πολίτες «είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστούν».

Εξάλλου οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την Παρασκευή και το Σάββατο έξι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, κοντά στο Κομπάνι. Στο Ιράκ οι ΗΠΑ και η Ολλανδία, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποίησαν τρία πλήγματα.
Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε χθες Σάββατο ότι η κατάσταση στο Κομπάνι είναι «ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσω των αεροπορικών μας επιδρομών για να απωθήσουμε το ΙΚ. Στην πραγματικότητα έχει σημειωθεί πρόοδος στην περιοχή», είπε ο Χέιγκελ.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα», σχολίασε αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κομπάνι.

Εξάλλου ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών θα είναι μακροχρόνια. «Είναι μια μακροχρόνια προσπάθεια. Είναι δύσκολο, είναι περίπλοκο. Θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στο Ιράκ, ο Χέιγκελ απάντησε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τη Βαγδάτη και εξακολουθούν να ενισχύουν τις θέσεις τους εκεί. «Συνεχίζουμε να τους βοηθάμε με τις αεροπορικές επιδρομές, με την υποστήριξή μας και με συμβούλους», εξήγησε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact