ΚΟΣΜΟΣ

Η παράνομη αλιεία έφερε απαγόρευση από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την απαγόρευση εισαγωγών τόνου και ξιφία από τη Σρι Λάνκα στην ΕΕ, λόγω των παράνομων αλιευτικών μεθόδων που εφαρμόζονται στη χώρα.

Η απαγόρευση θα ισχύσει από την 15η Ιανουαρίου και ελήφθη μετά από συνομιλίες τεσσάρων ετών της ΕΕ με τη Σρι Λάνκα, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να μην εφαρμόζει μέτρα ελέγχου της αλιείας και να παραβιάζει διεθνείς και περιφερειακούς αλιευτικούς κανόνες.

Η επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη ανέφερε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η Σρι Λάνκα αφήνει ελεύθερα τα αλιευτικά πλοία της στον Ινδικό ωκεανό, χωρίς GPS, αναιρώντας έτσι κάθε δυνατότητα ελέγχου και παρακολούθησης. «Ελπίζω ότι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα θα το λάβει σοβαρά υπόψη της η χώρα αυτή», δήλωσε η Μ. Δαμανάκη.

Εξάλλου, η Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Μπελίζ, τα νησιά Φίτζι, ο Παναμάς, το Τόγκο και το Βανουάτου, που είχαν λάβει προειδοποιήσεις ταυτόχρονα με τη Σρι Λάνκα, έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχή αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας και προτείνει την άρση των εμπορικών μέτρων που είχε επιβάλει. «Η πολιτική της συνεργασίας που εφαρμόσαμε αποδίδει καρπούς. Πέντε χώρες λαμβάνουν σήμερα εύσημα για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την παράνομη αλιεία. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τη Σρι Λάνκα», δήλωσε η Μ. Δαμανάκη.

Σημειώνεται ότι η Σρι Λάνκα είναι ο δεύτερος εισαγωγέας ξιφία και τόνου στην ΕΕ, με ετήσιες εισαγωγές η αξία των οποίων ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι περίπου 11 με 26 εκατ. τόνοι ψαριού αλιεύονται παγκοσμίως παράνομα κάθε χρόνο, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 15% της παγκόσμιας αλιείας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact