ΚΟΣΜΟΣ

Η μείωση του τουρισμού πλήττει την τουρκική οικονομία

Τρομοκρατία και πολιτική αβεβαιότητα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο

Σοβαρά πλήγματα έχει δεχθεί ο τουρισμός της Τουρκίας, κλάδος που μέχρι πρόσφατα άκμαζε, εξαιτίας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και της εγχώριας πολιτικής αναταραχής, όπως  αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη ανάλυσή του για την χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου, ο μειούμενος αριθμός των επισκεπτών έχει πλήξει και τους συναφείς κλάδους, αφαιρώντας περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ από την ανάπτυξη της χώρας το 2016.

Λίγο πριν το 2016, η Τουρκία είχε εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Την ανάπτυξη τροφοδότησε το αναπτυσσόμενο δίκτυο του εθνικού αερομεταφορέα, η ανάπτυξη των υποδομών, η κατασκευή ξενοδοχείων και το μάρκετινγκ. Για να διευκολύνει την είσοδο στην χώρα, μόνο το 3% των ξένων τουριστών χρειάζονταν βίζα, κερδίζοντας επισκέπτες από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος.

Η ακμάζουσα τουριστική κίνηση έφερε στα έσοδα που ισοδυναμούσαν με το 3,7% του ΑΕΠ και δημιούργησε 600.000 θέσεις εργασίας, ή 2,3% της συνολικής απασχόλησης. Άλλο ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε συναφείς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και του κλάδου αναψυχής, αναφέρει το ΔΝΤ.

Η αλλαγή ήρθε το 2016, με μια απότομη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα. «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις –που μόνο το 2015 έφτασαν τις 400 έναντι ενός μέσου όρου 70 ετησίως μεταξύ του 2010 και του 2014 – οδήγησε σε περισσότερο από 30% μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων τουριστών που αποτελούσαν πάνω από το ήμισυ των επισκεπτών. Τα έσοδα από μια άλλη σημαντική ομάδα, τους Ρώσους τουρίστες, έπεσε δραματικά λόγω των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις πτήσεις τσάρτερ και τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων» λέει το Ταμείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μια μείωση ύψους 10% σε αφίξεις από το εξωτερικό μεταφράζεται σε 0,3-0,5% μείωση του ΑΕΠ. Πέρα από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις μεταφορές, κλάδοι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους όπως οι τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, και τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας έχουν νιώσει το σοκ. «Οι μελέτες δείχνουν ότι η ανάκαμψη πιθανόν να είναι αργή καθώς τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας τείνουν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στις αφίξεις τουριστών» καταλήγει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact