ΚΟΣΜΟΣ

Άντρος Κυπριανού: Στόχος μας είναι η Κύπρος να αποστρατιωτικοποιηθεί

«Αν η τουρκική πλευρά θέλει λύση αυτό πρέπει να αποδειχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

«Ο στόχος μας είναι η ασφάλεια της μιας κοινότητας να μην κατοχυρωθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης. Στόχος μας είναι η Κύπρος να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αφεθεί να βαδίσει το δρόμο της ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δίχως κηδεμόνες», τονίζει ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση».

«Το ΑΚΕΛ έχει άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε», σημειώνει ο κ.Κυπριανού και προσθέτει:«Πρέπει να επικεντρωθούμε στα βασικά θέματα. Αναφέρομαι στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού αλλά και προεργασία για την ασφάλεια. Τα προαναφερθέντα ζητήματα θα πρέπει πλέον να συζητηθούν μαζί και οι όποιες συγκλίσεις σε αυτά να ισχύουν μόνο αν επιλυθούν όλα. Σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο και καμία απολύτως θέση που κατατέθηκε στο τραπέζι δεν θα ισχύει.

Αν αντιμετωπιστούν αυτά τα βασικά ζητήματα, θα φτάσουμε στο μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν έχουμε αυταπάτες για το βαθμό δυσκολίας αυτού του κεφαλαίου. Τυχόν όμως επίλυση όλων των υπολοίπων βασικών θεμάτων θα καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπισή του… Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η αντίδραση του κ. Ακιντζί στην προκειμένη περίπτωση ήταν υπερβολική και απαράδεκτη. Ο κ. Ακκιντζί είναι πολιτικός που θέλει λύση. Δεν συμφωνούμε σε όλα μαζί του. Να μην ξεχνούμε ότι είναι ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Επίσης έχει περιορισμούς που προκύπτουν από την εξάρτηση από την Τουρκία. Από εκεί και πέρα το αν ειλικρινώς η τουρκική πλευρά θέλει λύση αυτό πρέπει να αποδειχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο γγ του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι «οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ανασταλεί μετά από τη λανθασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να τιμάται στα σχολεία το Ενωτικό Δημοψήφισμα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή Κύπρου, το ΕΛΑΜ. Ο κ. Ακκιντζί, δυστυχώς, αντιδρώντας υπερβολικά, αποφάσισε να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών. Μετά από αυτό είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών και αδιεξόδου. Ως ΑΚΕΛ καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου».

Ο κ.Κυπριανού ασκεί κριτική κατά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν.Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι «μετά την κρίση δεν εργάστηκε για την εκτόνωση της. Αντιθέτως, η στάση του χαρακτηριζόταν από αντιφάσεις και παλινδρομήσεις. Του πήρε μία εβδομάδα για να ψελλίσει ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής ήταν λανθασμένη και αυτό, όχι ξεκάθαρα, γιατί δεν θέλει να κακοκαρδίσει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του τώρα που έρχονται εκλογές. Θέση την οποία αναίρεσε μετά από μερικές μέρες με άλλη, αντικρουόμενη δήλωση του. Με τέτοιες προσεγγίσεις δεν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό».

Αναφορικά με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ.Κυπριανού σημειώνει: «Το ΑΚΕΛ έχει άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα βασικά θέματα. Αναφέρομαι στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού αλλά και προεργασία για την ασφάλεια. Τα προαναφερθέντα ζητήματα θα πρέπει πλέον να συζητηθούν μαζί και οι όποιες συγκλίσεις σε αυτά να ισχύουν μόνο αν επιλυθούν όλα. Σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο και καμία απολύτως θέση που κατατέθηκε στο τραπέζι δεν θα ισχύει.

Αν αντιμετωπιστούν αυτά τα βασικά ζητήματα, θα φτάσουμε στο μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν έχουμε αυταπάτες για το βαθμό δυσκολίας αυτού του κεφαλαίου. Τυχόν όμως επίλυση όλων των υπολοίπων βασικών θεμάτων θα καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπισή του».

Ο γγ του ΑΚΕΛ τονίζει ότι «Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται πολύ καλά και νομίζω ότι γίνεται και θα γίνεται σεβαστό το “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Τόσο με τον Πρόεδρο, την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και με τα πολιτικά Κόμματα υπάρχει αλληλοσεβασμός και συνεργασία».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact