ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρώμη ζητά την απελευθέρωση του δημοσιογράφου που κρατείται στην Τουρκία

«Ετοιμάζουμε προσωπική επαφή μου με την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών

Την απελευθέρωση του Ιταλού δημοσιογράφου Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε που κρατείται για περισσότερο από μία εβδομάδα στην Τουρκία, όπου είχε πάει για να πραγματοποιήσει έρευνα για ένα βιβλίο που γράφει με θέμα το Ισλαμικό Κράτος, ζήτησε η Ιταλία.

Ο ντελ Γκράντε συνελήφη στις 9 Απριλίου κοντα στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία και μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην πόλη Μούγκλα.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ο ντελ Γκράντε, εναντίον του οποίου δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, θα μπορέσει να λάβει νομική βοήθεια, θα τον επισκεφθεί κάποιος αξιωματούχος από το ιταλικό προξενείο και θα του επιτραπεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του.

«Όμως προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό, διότι το υπουργείο Εξωτερικών ζητεί την απελευθέρωση του ντελ Γκράντε», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προς το παρόν οι τουρκικές αρχές δεν έχουν απαντήσει.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ανησυχεί για την κατάσταση του Ιταλού δημοσιογράφου και καταγγέλλει ότι η Ρώμη δεν έχει κάνει αρκετά για να πετύχει την απελευθέρωσή του.

«Ετοιμάζουμε προσωπική επαφή μου με την Τουρκική κυβέρνηση ώστε να κατανοήσουν με σαφήνεια με πόση προσοχή παρακολουθούμε την περίπτωση του Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Παράλληλα, ο Ιταλός πρόξενος στην Σμύρνη έχει ζητήσει επανειλημμένα να μπορέσει συναντήσει τον Ντελ Γκράντε.

Πρόκειται για τον 35χρονο Ιταλό δημοσιογράφο και συγγραφέα που συνελήφθη πριν από εννέα ημέρες στην νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ βρισκόταν στην περιφέρεια της Αντιοχείας για να πάρει συνεντεύξεις που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σε βιβλίο με θέμα την δημιουργία του Isis.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την σύντροφό του, η οποία ζει στην Ελλάδα, ο Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε τόνισε ότι βρίσκεται σε απομόνωση σε κέντρο παραμονής ατόμων προς απέλαση, ότι τον παρακολουθούν συνεχώς τέσσερα άτομα, και ότι δεν μπόρεσε, ακόμη να μιλήσει με δικηγόρο. Δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και από χθες το βράδυ αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή του.

Σήμερα, η εφημερίδα Ιl Tirreno της Τοσκάνης (περιοχή από την οποία κατάγεται ο Ιταλός δημοσιογράφος) του αφιερώνει το πρωτοσέλιδο με τίτλο «Gabriele Libero» (Απελευθερώστε τον Γκαμπριέλε). Μεγάλη έμφαση στην υπόθεση αυτή δίνει σήμερα το σύνολο του ιταλικού Τύπου, συνδέοντάς την με την αυταρχική συμπεριφορά των τουρκικών αρχών. Παράλληλα, σε συνέλευσή της, σήμερα το πρωί, εκατοντάδες μέλη της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου σήκωσαν πλακάτ που έγραφε «Free Gabriele, όχι στο τουρκικό φίμωτρο».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact